Matglädje. Mamma Sima Aghababa vid grytorna på Sima Deli. Foto: Patrik Wirén

Här står tre generationer bakom maten

På Sima Deli förbereds dagens persiska lunch. Bakom maträtterna återfinns tre generationer kvinnor med samma passion för matlagning.

  • Publicerad 11:50, 27 apr 2018

Sima Aghababa rör sig vant mellan grytorna i det lilla köket på Valhallavägen 120, i hörnet mot Nybrogatan. Klockan är ännu inte elva och fortfarande råder lugnet före lunchstormen. Nuförtiden kommer gästerna för den hemlagade persiska maten, men så har det inte alltid varit, berättar Simas dotter Bea.

– När vi tog över låg det en kiosk här och vi ville egentligen inte göra för stora förändringar utan fortsatte med samma verksamhet, minns hon.

Sima nöjde sig dock inte med att bara ha en enkel kiosk och föreslog snart att de även skulle börja sälja smörgåsar. Sedan dess har matutbudet utökats rejält.

– Både mamma och Bea har alltid haft en stor passion för mat så det var naturligt, förklarar Beas syster Ella som också befinner sig i restaurangen denna fredagsförmiddag. Bea nickar instämmande.

– Drömmen har alltid varit att servera mat av hög kvalitet som vi själva vill äta, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I dag står persiska rätter som Zereshkpolo Ba Morgh (marinerad kycklingfilé med saffransris, zereshk och riven mandel) och vegetarisk Gheymeh Bademjan (ugnsrostade auberginer, gula linser, körsbärstomater och torkad lime med saffransris) på menyn.

– Många har aldrig ätit persisk mat tidigare så jag får ibland förklara vad det är. Det handlar ofta om grytor med mycket kryddor och örter. Det är riktiga långkok som vi börjar göra redan klockan fyra på morgonen, berättar Bea.

Den familjära stämningen ska märkas på matlagningen och bemötandet men även på själva lokalen, förklarar Bea.

– Det är därför vi inte vill flytta till större, jag gillar att det är litet. Det ska verkligen vara som att komma hem till någon, förklarar hon.

Det råder ingen tvekan om att Bea och Sima är förtjusta i sina kunder. Ellen berättar att de även privat ofta pratar kärleksfullt om gästerna.

– Vi njuter verkligen när våra kunder äter vår mat, när de är nöjda och mår bra. Det ger så mycket energi och kärlek tillbaka till oss. Vi har otroligt fina kunder, säger Bea.

Här finns alltså två generationer kvinnor med en gemensam passion för mat. Men även Beas mormor har varit betydelsefull för Sima Deli. Det är från henne matintresset kommer från början.

– Mormor hann aldrig besöka Sverige, men hennes själ finns i maten vi lagar, säger Bea.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.