Ny chans. Skrotdelar får nytt liv som konst på återvinningen, men det dröjer innan de kommer fram till Vallentuna. Foto: Niklas Fennick.

Här står Vallentunakonst och skräpar i Täby

En återvinningsanläggning behöver återvunnen konst, tänkte Sörab och anlitade två konstnärer. Men returparken i Vallentuna försenades, och konsten fick tillfälligt levereras till grannkommunen i stället.

  • Publicerad 12:07, 26 feb 2020

2017 beställde Sörab konst till en blivande returpark som skulle byggas i Vallentuna. Returparksbygget stoppades, men konsten fortsatte skapas. Nu står den i stället uppställd i Täby.

– Det har blivit väldigt utdraget det här, men det har varit lite bra för oss. Det tar väldigt lång tid att hitta det materialet vi använder, så vi har kunnat jobba med det här lite pö om pö, säger Niklas Fännick, en av de båda konstnärerna som anlitades. 

De har skapat tre stycken konstverk till en returpark som ännu inte har börjat byggas. Verken, tillverkade av återvunnet material och gammalt skrot, levererades i mars förra året, men fick pryda en annan plats i stället: Återvinningscentralen i Hagby, en dryg mil söderut. I väntan på bättre tider får Vallentunaborna alltså åka till Täby och titta på skrotkonsten i stället. 

– Vad jag förstod det skulle de ha ett stort evenemang kring öppnandet, och inviga både returparken och konstverken. Men så stötte de på patrull, och vi blev klara långt före, säger Niklas Fännick. 

Pålle. Vallentunas starka identitet som hästkommun lever vidare i konsten. Foto: Mikael Andersson

Team. Niklas Fännick och hustrun Jessica van Doorn Fännick har skapat konsten tillsammans. Foto: Niklas Fännick

Konstverken har han skapat tillsammans med sin fru Jessica van Doorn Fännick. Själva motiven är hämtade med inspiration från Vallentuna som jordbruksbygd. Det är ett par bin av gammalt metallskrot, en liten fårflock tillverkade bland annat av fiskenät, och en stilig häst med stubbad man. Hästen är tillverkad i tryckimpregnerat virke och gamla piasavakvastar. 

– Vi har velat använda oss av kasserat material. Tryckimpregnerat trä är en miljöfara, så vi försöker få med det i tanken att använda det igen. Då fick det vara en del av den här kedjan, säger Niklas Fännick. 

Och returparken i Vallentuna lär få vänta innan den kan prydas av någon konst. Den är inte ens i startgroparna av att börja byggas, enligt Sörab själva.

– Det kommer att dröja. Vi har fått bygglov och har alla tillstånd på plats, men det är en del intern prioritering som styr. Förmodligen börjar vi bygga under året, säger Sten Johansson, chef för teknikavdelningen på Sörab.

Kommunen vill behålla bron till Tranholmen

Nyheter "Det bästa alternativet som vi ser det" Danderyds kommun har ansökt om att få behålla bron till Tranholmen. Detta då man inte vill gå emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer om antalet passagerare i kollektivtrafik.onsdag 8/4 16:43

Så blir Vallentunas första "riskfyllda" spontanpark

Nyheter ✓Parkour ✓Slackline ✓Skejtramper 300 Vallentunabarn har varit med på workshops för att utforma nya aktivitetsparker i kommunen. Den första ska placeras utanför fritidsgården Mega. Nu släpps den första visionsbilden.onsdag 8/4 16:31