SPORTS CLUB. Fyror, femmor och sjuor på Engelska skolan i Upplands Väsby provar olika samarbetsövningar. Foto: Privat

Här startar eleverna dagen med rörelse och frukost

Många barn rör sig för lite och äter för dåligt på morgonen - eller inte alls. Engelska skolan i Upplands Väsby drog därför i gång Sports club och Breakfast club - rörelse och frukost innan skoldagen börjar.

  • Publicerad 15:47, 12 apr 2019

BREAKFAST CLUB. Frukt, grönsaker och juice dukades upp - av elever till elever. Foto: Privat

Sedan förra terminen har Engelska skolan en storsatsning de kallar Sports Club. Grundidén är att få in mer rörelse före skoldagen. Även forskningen visar att rörelse gör att eleverna presterar bättre i skolan och på sikt även kan få högre betyg.

– Många barn rör sig inte mer i veckan än de två gympatimmar de har i skolan. Det kändes viktigt att ge dem en bra start på skoldagen, säger Johanna Wiksten, som jobbat som lärare på skolan och brinner för idrott och hälsa.

Olika teman

Eleverna i främst årskurs 4-8 har kommit till skolan redan 7.20 för att börja dagen med rörelse, idrott och motion. Man har haft olika teman som bollekar, dans, samarbetsövningar, kampsport, styrka och nu på våren cykling. Men av rörelse blir man som bekant hungrig.

– Vi vet att det finns elever som hoppar över frukosten och startade därför Breakfast club som helt är tillagad av elever.

Efter dusch dukas det klockan 8.15 upp havregrynsgröt, stekta ägg, juice, frukt och yoghurt.

– Eleverna älskar det! Att det är gjort av andra elever, med lite omtanke, gör också sitt till, säger Johanna.

"Frukosten bättre än hemma"

I utvärderingen berättar eleverna att med Sports club och Breakfast Club är det roligare att komma till skolan på morgonen, de orkar mer och att "frukosten är bättre än hemma".

– Vi har haft 15–20 elever på varje frukost, som vi haft tre gånger i veckan. Tre elever åt gången har varit med och gjort i ordning frukosten.

Nu hoppas Johanna Wiksten på att det blir en fortsättning till hösten.

– Eleverna har till och med gjort en namninsamling för att få ha kvar sina "klubbar", säger Johanna och skrattar.

Viktig backkugge fortsätter i Väsby – "Ovärderligt viktig"

Sport "Känns otroligt skönt och en lättnad" Här kommer ett glädjebesked inför påskhelgen. Oliver Horrsell, Väsbys bästa back 2018/19, är klar för en fortsättning.torsdag 18/4 14:20

Två sena värvningar ansluter till BSK

Sport Duo gör comeback i damlaget Bollstanäs damlag får in nödvändig förstärkning strax efter säsongsstarten. Två hemvändare är nu klara för en comeback och därmed breddas den tidigare tunna truppen något.torsdag 18/4 14:00