SL startar två nya busslinjer. Foto: Erik Simander

Här startar SL två nya busslinjer

Två nya busslinjer kommer att starta senare i år för att förbättra tvärkommunikationerna.

  • Publicerad 11:41, 28 aug 2019

Det är mellan Telefonplan-Tyresö, via Älvsjö, och Kista bussterminal-Danderyds sjukhus, via bland annat Gribbylund och Häggviksleden i Sollentuna, som de nya tvärförbindelserna ska köra. De nya pendlarlinjerna är en del av de blågrönas satsning på 160 extra miljoner kronor för att utöka busstrafiken i länet.

Stockholm får hastighetsstyrda SL-bussar

– Ordning och reda ger mer pengar till ny, utbyggd och förbättrad busstrafik. Det är också bakgrunden till att vi nu kan gå fram med en efterlängtad satsning på bättre tvärförbindelser i länet. Detta i form av två helt nya pendlarbussar, varav en i norr och en i söder, säger Kristoffer Tamsons, trafikregionråd och ordförande för SL i ett uttalande.

De nya linjerna beräknas kosta cirka 10 miljoner kronor och ska börja köras i december i år.

– Det här är bra för resenärerna. Med nya tvärförbindelser får fler människor en snabb och smidig resa till jobb och skola. Det är genom att prioritera fler bussar och nya spår vi skapar en region där fler får vardagen att gå ihop utan bil, säger Tomas Eriksson, miljö- och kollektivtrafikråd i ett uttalande.

De nya linjerna

629X är linjen för Kista bussterminal, via Gribbylund till Danderyds sjukhus tänkt att heta.

Linjen föreslås få följande hållplatser: Kista bussterminal, Norgegatan, Kistahöjden, Häggviksleden, Täby kyrkby trafikplats, Täbyvägen, Löttingelundsvägen (Ny hållplats föreslås, gärna med cykelparkeringsmöjlighet), Löttingelund, Skavlöten, Norrtorpsvägen, Slalomvägen, Kundvägen, Arningerondellen, Mörby centrum E18 (endast avstigning mot Danderyd), Danderyds sjukhus. Hållplatserna inom Arninge kan komma att justeras.

803 ska trafikera Tyresö, via Älvsjö, och Telefonplan.

Linjen ska få följande hållplatser: Tyresö C, Bollmoraberg, Töresjövägen, Masten, Norra Sköndal, Söndagsvägen, Hökarängen, Stallarholmsvägen, Juliaborg, Älvsjö station, Prästgårdsgärdet, Västberga kyrkogårdsväg, Västberga, gårdsväg, Drivhjulsvägen, Elektravägen, Kontrollvägen, Tellusborgsvägen, Telefonplan.

Visa merVisa mindre