Inom den röda markeringen syns platsen för den planerade bebyggelsen i Hjorthagen. Foto: Montage / Stockholms stad

Här stoppas 500 nya bostäder i Stockholm – igen

Staden har återigen fått en uppsträckning vad gäller planen för att bygga 500 nya bostäder, varav flera hundra studentbostäder. Trots att förslaget ritats om säger länsstyrelsen nej.

  • Publicerad 11:40, 9 maj 2017

I ett nytt samrådsyttrande om detaljplanen för Ängsbotten 6 i Hjorthagen så fastslår länsstyrelsen att de inte kan ge grönt ljus åt byggandet av 500 bostäder, varav cirka 300 är tänkta studentbostäder. Och precis som för ungefär ett år sedan så är det frågan om buller som sätter käppar i hjulen.

Värtabanan är boven

Trots att den nya detaljplaner innehåller en förbättring vad gäller frågan om buller så är Länsstyrelsen inte nöjd.

"En kompletterande bullerutredning visar fortsatt att nuvarande bebyggelseförslag inte tillräckligt kan skärma av externt industribuller" skriver man i yttrandet och syftar på buller från Värtabanans bangård.

Andra gången som LS säger nej

Stockholms stad har tidigare antagit en detaljplan för Ängsbotten 6 som Länsstyrelsen upphävde den 14 december 2015, med undantag från parkområdet i den västra delen.

LÄS ÄVEN: Länsstyrelsen dömer ut nya Trygg Hansa-förslaget

Nu blir det alltså stopp även en andra gång.

"Detaljplanen är i nuvarande utformning ändå inte godtagbar eftersom den innebär risk för att ett riksintresse inte tillgodoses samt att bebyggelsen blir olämplig med hänsyn till människors hälsa och säkerhet", skriver Länsstyrelsen i yttrandet.

Från stadens sida är man trots det negativa beskedet positiv inför projektets framtid.

LÄS ÄVEN: Blandade reaktioner på det nya studentbygget

– Vi känner oss ganska trygga med att vi kan förklara för Länsstyrelsen att vi har tagit höjd och har på fötterna i den nya planen när vi väl sätter oss ned och diskuterar framöver. Det är min bild efter att jag pratat med stadsbyggnadskontoret, säger Roger Mogert (S), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här ska burgare kriga mot burritos

Nyheter Jihan Yacoob är trött på ställen som "bara" serverar burgare. Nu tar han sitt amerikanskmexikanska koncept "burgers vs burritos" till Kungsholmen.torsdag 21/6 16:17

Ny gratisfestival på Östermalm

Nyheter ✓Morgonyoga ✓Aw-häng ✓Livespelningar Yoga, musik och föreläsningar. Mötesplatsen "A house" i gamla arkitekturhögskolan ordnade gratis minifestival i veckan som gick och tanken är att den ska bli återkommande.torsdag 21/6 15:58