Här täcks träden av äckliga nät

Nät och krypande larvar har invaderat träden längs Kungsholms strand. Men enligt stadsdelsförvaltningen är det ingen fara för träden.

  • Publicerad 14:41, 11 jun 2018

De som passerat Kungsholms strand har säkert noterat att flera träd längs det populära stråket har fått ett nät på sig, vissa är helt täckta, och över hela träden kryllar det av larver. Vad är det för äckligt, frågar sig läsare. Inget konstigt enligt Fredrik Ekroth, landskapsarkitekt på parkmiljöavdelningen.

– Det är sannolikt larverna till häggspinnmalen. De gör så här. Det är något form av skydd mot fåglar. Det ser inte så kul ut, som en sorts spökfilm, men det är inget som träden tar skada av, säger han.

– Det blir såna här angrepp med några års mellanrum. För några år sedan var det några pilar där på Kungsholms strand som också blev drabbade. För tio år sedan var det ett jätteangrepp över hela Mälardalen och Sörmland. Men då var det inga träd som tog någon större skada. När larverna har blivit malar så började träden grönska igen. Mot slutet av säsongen fanns det löv igen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt honom är det inget som stadsdelen kommer göra något åt i dagsläget eftersom staden inte använder bekämpningsmedel. Men de kommer följa utvecklingen.

– Träden kommer antagligen bli renätna och sedan får vi se hur de kommer grönska. Vi håller koll på det, säger Fredrik Ekroth.

SPÖKLIKT. Häggspinnmalen har angripit många träd längs med Kungsholms strand. Foto: Per Brandt