"Jag har sjungit i traditionella körer hela mitt liv, att vi sjunger utan noter och är i olika åldrar här är berikande," säger Eva Tamm som är med i kören. Foto: Mikael Andersson

Här tar gammal som ung ton – tillsammans

Att bygga broar – det är målet när pensionärer och ungdomar av olika ursprung tar gemensam ton i Järfälla gymnasiums nya gospelkör.

  • Publicerad 11:38, 20 feb 2019

Det är nedsläckt i Järfälla gymnasiums matsal och borden är uppdukade med levande ljus. Ett gäng pensionärer och ungdomar från skolan äter soppa tillsammans och laddar inför kvällens gospelrepetition.

Sedan några veckor tillbaka är nämligen Gospelverkstaden på plats med sitt projekt ComeTogether, där pensionärer, nyanlända och "etablerade" ungdomar, genom att sjunga tillsammans, ska lära känna varandra. Efter tio repetitioner, som delvis sker ihop med en annan kör, blir det konsert i april.

Astrid Ohlsson, Lisbeth Edoff och Sylvia Fröde som sitter och slurpar soppa vid ett av borden sjunger vanligtvis i en seniorkör i Kallhäll, men lockades av gospelkören.

– Det är ett underbart projekt som är behövligt. Det är inte lätt att träffa nya människor i olika åldrar, man går ju inte fram till någon annars och säger 'hej, vad heter du?', menar Astrid Ohlsson och får medhåll från kompisarna.

Blandad repertoar. Alltifrån Håkan Hellström till klassisk gospelmusik står på sångschemat. Här instruerar Mikaela Axelsson. Foto: Mikael Andersson

Repetition. "I körsång kan alla vara med, alla röster ryms i en kör. Det ska vara roligt och lättsamt, man ska inte skämma ihjäl sig om man sjunger fel", säger Mia Nygren, projektledare på Gospelverkstaden. Foto: Mikael Andersson

"Är jättenervöst"

Vid ett annat bord sitter Philip Jörestig, Suzan Afshar och Zara Kilincaslan som går i gymnasiet och laddar inför sin första repetition. Suzan och Zara har varit med i en mindre kör på skolan tidigare.

– Då har de andra varit i ens egen ålder, ikväll har äldre kommit fram till oss unga här och välkomnat oss, det känns väldigt trevligt. Jag hoppas på att ha kul de här veckorna, säger Suzan Afshar.

De är överens om att kören är ett bra sätt att träffa folk i andra åldrar – men att sjunga inför andra kan också göra en lite skakis.

– Det är jättenervöst, jag tycker inte att jag kan sjunga alls! Så jag får väl gömma mig bakom andra, säger Philip Jörestig och skrattar.

Uppskattat. "Det är jätteroligt att träffa nya människor, och roligt att sjunga alla tillsammans", säger Ilaf Jabara, som går språkintroduktionsprogrammet och skymtar till höger i bild. Foto: Mikael Andersson

Lär sig språket

Utöver traditionella gospellåtar står musik signerad Håkan Hellström och Laleh på sångschemat. Något som uppskattas av Salma Khalid, elev på språkintroduktionsprogrammet på skolan, som nu gör kördebut.

– Det är kul att prova något nytt, och det är bra för min svenska! Men det viktigaste för mig är att pensionärer är med. Jag får höra historier från förr och lära mig om svenska traditioner, säger Salma Khalid.

Men innan sången drar igång samlas alla i en stor ring och leker lekar för att lära sig varandras namn. Samuel Westman, närvarocoach på gymnasiet som hörde talas om körprojektet och ville ta det till Järfälla, är själv med och deltar i övningarna.

– Det här förenar verkligen människor, det är jätteroligt. Gospel är en så glad musikstil, det är kul att se vad som händer med gruppen och med klimatet, även på skolan, säger Samuel Westman innan han ansluter till kören.

För med ett par instrument utöver sången strömmar snart rösterna ut i matsalen. Efter varje övning rungar applåderna.

Det här är gospelkören

"ComeTogether" är ett integrationsprojekt som drivs av Gospelverkstaden, en ideell organisation där pensionärer, nyanlända ungdomar och "etablerade ungdomar" sjunger gospel ihop. Tanken är att bygga broar över gränserna. Det hela finansieras med hjälp av Allmänna arvsfonden.

Onsdag 10 april ska de ha en avslutande konsert kl 19.00 i Järfälla gymnasiums aula.

Stockholm Direkt