Invigning. I fredags var första dagen som parkleken Vårgården drevs i kommunal regi igen. Angelina Erazo var den första besökaren och passade på att pyssla ihop en liten julgran. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Här tar kommunen över parklekarna

Efter att i flera år drivits av Fryshuset tar staden nu över driften av parklekarna i Skärholmen. Vi hälsade på första dagen i nyrenoverade Vårgården.

  • Publicerad 16:35, 19 nov 2019

Det är fredagseftermiddag på parkleken Vårgården i Vårberg. Och just den här dagen är den första sedan kommunen tog över driften av Skärholmens parklekar.

Lokalerna har renoverats och runt stora pysselbordet har fritidsledarna Pytte Sundman-Sarestål och Taner Öcal sin första riktiga arbetsdag.

– Jag är uppvuxen här, så det känns jättekul att kunna ge något tillbaka till området. Barnen är ju bäst, så är det, och vi försöker vara de vuxna vi själva hade behövt när vi var små, säger Pytte.

Parklekarna har tidigare drivits av Fryshuset, som också har haft hand om fritidsverksamheten i 127-området. Men sedan det nya avtalet för fritidsverksamheten trädde i kraft har Fryshuset fått mer ansvar för äldre barn och ungdomar och stadsdelsförvaltningen tar över parklekarna som riktar sig främst till 7–12-åringar.

– Tanken är att det ska finnas en röd tråd i verksamheten – från öppna förskolan till parklekarna. Vi tänker att man ska kunna gå till öppna förskolan först, sen hämta sina äldre barn från förskola och skola och samla hela familjen på parkleken – de ska bli trygga sociala platser där alla i området kan skapa nya relationer över generationerna och där barnen kan träffas efter skola och fritids, säger Cathrine Bauhn, enhetschef.

Barnen ska vara med och styra

Fokus i verksamheten ska bland annat ligga på trygghet och hållbarhet, pedagogiska aktiviteter och en ökad samverkan med bland annat fältassistenter, skolor, socialtjänst, bibliotek, Stadsteatern och polis. Men också att barnen ska få vara med och bestämma genom att vara delaktiga i alltifrån vilka regler som ska gälla på parklekarna till vilka aktiviteter som ska göras.

– Vårt långsiktiga mål är att bidra till starka och kloka barn som tar ansvar och tror på sig själva. Vi ska utgå från barnen – vill de till exempel ha mer basket kanske vi ordnar en basketturnering och det viktiga är att de då får vara med och arrangera den, säger Cathrine Bauhn.

Önskar mer pyssel och vattenkrig

Först på plats till den nyinvigda parkleken är nioåriga Angelina Erazo som är i full färd med att pyssla ihop en liten prydnadsjulgran. Hon har redan plitat ner en del idéer på parklekens idévägg.

– Jag tycker om att vi ska få vara med och bestämma. Jag skulle vilja baka och kanske ha filmvisningar på fredagarna. Och vattenballongskrig på sommaren och snökrig på vintern! Pyssel är också bra, och pussel. Och så skulle vi kunna ha en Halloweenfest på Halloween!

Förebilder. "Vi försöker vara de vuxna vi själva hade behövt när vi var små", säger fritidsledaren Pytte, som precis börjat jobbat på Vårgårdens parklek. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Här är parklekarna staden tar över:

Parkleken Ängen i Bredäng. Öppet vardagar klockan 13.00–17.00.

Parkleken Ekholmen i Skärholmen. Öppet vardagar klockan 13.00–16.30.

Parkleken Vårgården i Vårberg. Öppet vardagar klockan 13.00–17.00

Sedan tidigare driver även stadsdelsförvaltningen öppna förskolan och parkleken Kulan i Sätra. Öppet vardagar 9.00–16.30.

Visa merVisa mindre