Klotter, nej tack. Kmojen har ett tydligt budskap för att hålla klottrarna borta. Foto: Privat

Här tar koreansk streetfood över gatuköket

Det gamla gatuköket vid Islandstorgets tunnel­bana har fått en koreansk touch och blivit Kmojen streetfood. Med bara en huvudrätt om dagen hoppas ägaren ­bidra till mindre mat­svinn.

  • Publicerad 11:32, 8 nov 2019

Erfaren. Nina Malmgren öppnade upp sin koreanska restaurang på Islandstorget i mitten av oktober. Foto: Privat

Grillen på Blackebergsvägen 112 har fått sig ett lyft och bytt skepnad både inuti och utanpå sedan Ekeröbon Nina Malmgren tog över i somras.

– Jag har kört förbi där tidigare och har tänkt på att det är ett superbra läge och att det behövdes något där, säger hon.

Nina Malmgren har jobbat inom restaurangbranschen i 30 års tid, och i mitten av oktober öppnade hon ­Kmojen streetfood. Nu vill hon ta innebörden av street food till en ny nivå.

– Jag är adopterad från Korea, och där äter man hela tiden. Det är verkligen på ­gatan, vilket är exakt vad street food är. Fast food är halvfabrikat man slänger ihop, street food är något du kan äta gåendes, säger hon.

Maten serveras därför så att den hungrige kan både gå eller sitta och äta den utan att behöva ett bord, den serveras i papper eller i en mugg. Rätterna består av koreanska råvaror, och när det inte går ersätter hon det med japanska råvaror.

En huvudrätt per dag

Det serveras det bara en huvudrätt per dag, ”Your daily korean”, förutom de smårätter som alltid finns på menyn, som vegetariska mungobönebiffar och sötpotatisnudlar.

– I början tänkte jag ha en riktig meny med många rätter, men jag vill inte behöva slänga mat. Med en rätt kan jag ha allt färskt och behöver inte ha frysta grejer, säger Nina Malmgren.

Trots att hon bara haft Kmojen öppen i några veckor, har verkar nyheten ha spridit sig bland Brommaborna som vill testa något nytt.

– Några har rekommenderat min restaurang, och det första inlägget i Blackebergsgruppen på Facebook ledde till att jag inte hade mat så det räckte dagen efter, säger Nina Malmgren.

Hoppas på utveckling

Just nu jobbar hon extra på annat håll under förmiddagarna, men målet är att kunna ägna sig heltid åt restaurangen.

– Målet är att utöka verksamheten med en food truck. Då tänker jag att allmänheten ska vara med och kunna säga till vart de vill att jag ska åka.