Här tar rosa svanar över gågatan

Glöm måsar som letar efter matrester. På Gamla Brogatans färska sommargågata regerar rosa svanar i skyn. Vad tycker du? Var med och rösta!

  • Publicerad 14:02, 31 maj 2018

I år har Stockholm fått rekordmånga sommargågator och en av de nya är på Gamla Brogatan. Först ser det ut som en standardgågata, med växter, bänkar och uteserveringar. Men det är när man lyfter blicken som den blir speciell. I luften svävar nämligen ett stort gäng rosa svanar.

Här invigs årets första sommargågata

Fåglarna är uppsatta i ett samarbete mellan staden och fastighetsägarna på gatan genom City i samverkan och invigdes i början av veckan. Svanarna kommer hänga i luften till den 30 september och de ska även belysas på kvällar och nätter.

– Jag tycker det är schysst, det skapar lite mer feeling, säger en herre som vill vara anonym om det nya greppet.

Hiss eller diss?

  • Jag älskar de rosa svanarna, de är kul och bra på alla vis. Stan behöver färg
  • Jag avskyr de rosa svanarna, det läggs för mycket skattepengar på pynt
  • Jag bryr mig inte om vad som hänger ovanför Gamla Brogatan

Kan bli på fler platser

Även Fredrik Malmberg Andersson, som jobbar i området, gillar det nya inslaget, även om han först uppmärksammade det när vi haffade honom på platsen och bad honom titta upp.

– Jag tycker det är trevligt. Det är kul att man pyntar lite, säger han spontant.

Han bor annars på Södermalm och har besökt sommargågatorna där också.

– Jag tycker det är superbra, det skapar en trevligare miljö där folk umgås på ett helt annat sätt, säger Fredrik Malmberg Andersson innan han går vidare under svanarna.

Projektet med sommardekoration kommer att vara ett stående inslag under de närmsta åren, enligt ett pressmeddelande från staden. Tanken är att det ska kunna testa på fler platser i framtiden.

– Jag ser positivt på kreativa installationer och hoppas på sikt kunna utveckla detta till fler gator, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd, i ett pressmeddelande.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

GILLAR. Fredrik Malmberg Andersson Foto: Per Brandt

Varför svanar?

”Utgångspunkten till designen är Stockholms närhet till vattnet vilket gör svanen till en spännande koppling mellan sommar och Stockholm. Naturen som inslag i stadsmiljön och svanens kraftfulla vingslag är ett imponerande skådespel” enligt ett pressmeddelande från staden.