Aleksander, Siri och Magdalena gör "flygplanet". Foto: Erik Simander

Här tar yogan över förskolan –också

Sedan någon vecka tillbaka är varje dag en yoga-dag på Vasastans montessoriförskola. "Det är kul att göra 'flygplanet'", säger Vasastadsbon Aleksander, 5 år.

  • Publicerad 09:04, 30 sep 2016

På "Barnyogadagen" i fjol köpte Vasastans montessoriförskola in yogakort, som beskriver hur man gör olika övningar, och började introducera dem för barnen på samlingen en gång i veckan. Något som blev populärt.

– Vi hade några mattor som de fick ta fram när de ville yoga och en pojke startade varje dag med att rulla ut en matta och göra övningar. Så för en vecka sedan bestämde vi att alltid ha en matta framme, ha lugn musik på och låta yogakorten ligga i ett hörn. Så kan man gå dit när man vill, säger Helena Forssell, montessorilärare.

Aleksander, 5, och Harriet, 6, gillar båda att yoga.

– Min favorit är "flygplanet", säger Aleksander och syftar på en övning där man ställer sig på ett ben med armarna ut som vingar.

Foto: Erik Simander

Även de yngre barnen gillar yoga.

– På vår avdelning är barnen mellan tre och sex år och man ser hur de yngre härmar de äldre. Vi i personalen ställer oss också på mattan och gör en övning då och då för att inspirera, säger Jenny Lindh, montessorilärare.

Egentligen har yogan ingen nedre åldersgräns, menar barnyogaexperten Filippa Odevall, grundare av organisationen Skolyoga, som var på besök i Vasastans montessoriförskola förra veckan och höll i en inspirationskväll.

– Jag har en tremånaders hemma som har börjat göra några rörelser som egentligen påminner om yoga. Barn imiterar, det är ju så de lär sig. De yngsta jag har hållit ett pass med har varit ett. När man har gjort samma rörelse tio gånger så börjar de härma en, säger Filippa Odevall.

Jenny Lindh märker att barngruppen har blivit lugnare sedan de införde yoga.

– Vi har som mål att få dem att bromsa i vardagsstressen och använder oss av yoga, men också avslappning och massage, säger hon.

Lärare Jenny Lindh går igenom olika blad med yogainstruktioner framför Harriet, Siri, Aleksander och Magdalena. Foto: Erik Simander

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.