Här testar polisen nya elpistolen – på vår reporter

50 000 volt som slår ut kroppen totalt en kort stund. En pilotgrupp inom Södermalmspolisen utbildas just nu för att använda elpistoler som nytt tjänstevapen. Men chockredskapet har stött på kritik – innan det ens börjat användas.

  • Publicerad 10:53, 3 nov 2017

Ett högljutt smattrande följt av en varnande ljusstråle, och så PANG. 50 000 volt rakt in i blodsystemet. Även om Södermalmsnytt reporter bara får känna på elpistolens kraft under en sekund, räcker det för att vilja hålla sig på rätt sida om lagen ett bra tag framöver.

– Det är meningen också, att det ska ha en avskräckande effekt. Det är därför de är gula och låter sådär, vi hoppas såklart att det ska räcka med att bara visa vapnet, säger polisen Niclas Lindqvist.

Han, tillsammans med 136 andra poliser på polishuset på Södermalm, håller just nu håller på att utbildas i hur de ska hantera det nya vapnet: elpistol. Södermalmskåren är en av pilotgrupperna som under två år ska använda och utvärdera det nya vapnet.

Ökat eller minskat våld?

Elpistolen ska framför allt vara ett alternativ till det vanliga tjänstevapnet i situationer där en person, ofta drogpåverkad eller påverkad av psykisk sjukdom, är hotfull och går till attack. Men vapnet har stött på kritik från flera håll.

Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders, varnar för att polisens våldsanvändande kan trappas upp i och med det nya vapnet. Istället för att bli ett alternativ till den vanliga pistolen tror han att elchockvapnet kommer tas fram istället för batongen.

LÄS ÄVEN Stor specialinsats mot klotter på Södermalm

– Istället för utbildning ökar man på vapenarsenalen som om det är den allenarådande lösningen. Men med en tyngre beväpning får polisen dessutom svårare att bygga förtroende med utsatta grupper, säger Robert Hårdh.

"Fem sekunder av rent helvete"

Pilotgruppen inom Södermalmspolisen tycks eniga om att det nya vapnet snarare borde leda till minskat våld och färre skador.

– Det är klart att elchocker för tankarna till tortyr, så jag förstår att man kan göra obehagliga associationer. Använder vi elpistolen är det fem sekunder av rent och skärt helvete för personen, men det räcker för att vi ska övermanna och få kontroll på situationen, säger polisen Niclas Lindqvist och fortsätter:

– Om vi istället tvingas använda batong på en utåtagerande psykiskt sjuk och farlig person är skaderisken mycket större. Vi kommer inte att sluta försöka prata och förhandla, men ser det här som ett komplement.

Ger sig ut i januari

I tidigare debatter har poliser lyft problematiken med att ha ytterligare ett vapen att välja på i stressade situationer. Något som Södermalmspolisen Linnea Ryefalk inte heller är främmande för.

LÄS ÄVEN Stockholmspolisen börjar med elpistoler

– Det är klart att det skulle kunna bli lite svårare att fatta beslut i det akuta läget, men det återstår att se. Jag känner mig ändå positiv.

I januari kommer Södermalmspolisen börja använda elpistolerna i tjänst, ett 20-tal vapen kommer fördelas så att minst en polis i varje utryckande bil med fem man har med sig pistolen i bältet. En forskargrupp kommer följa upp och utvärdera testperioden inom två år.

Uppdatering 3 december 2017 med film från besöket hos polisen.

Nytt. Polisen på Södermalm utbildas i hur de ska använda sina nya el-pistoler som ska tas i bruk vid årsskiftet. Vår reporter Sophie Stigfur fick testa. Foto: Erik Simander

Hur står det till med riskerna?

Risken för den som träffas är framförallt att personen skadas när den ramlar. Den som träffas i ögat kan bli blind och ett skott rakt mot hjärtat kan också vara en riskfullt.

– Det är omdiskuterat hur viktigt det är att undvika hjärttrakten. Det är klent med bevis för att det påverkar hjärtat negativt men man kan vilja undvika en blödning i lungsäcken och hjärtsäcken, säger Mårten Risling, professor i anatomi vid Karolinska Institutet.

Det finns personer som dött minuter eller timmar efter att ha träffats av elvapnet, till exempel i arresten. Men att fastställa att dödsorsaken är en effekt av strömmen är svårt, enligt Mårten Risling. De avlidna har ofta haft ett tungt missbruk och varit hjärtsjuka. Flera har också varit i ett drogrelaterat psykosliknande tillstånd.

Han understryker att risken att dö av ett elvapen är väldigt liten, att skott från en vanlig nio millimeters pistol är betydligt farligare och att en brottningsmatch eller användande av batong också innebär risker.

Visa merVisa mindre

FÖRSÖKSKANIN. Reporter Sophie Stigfur provar på att få en stöt på 50 000 volt av den nya el-pistolen. Foto: Erik Simander

El och konfetti – så funkar vapnet

Vapnet skjuter ut två sladdar med pilar som är kopplade till vapnets batteri. När pilarna fastnar på den skjutne överförs ström som går in i kroppen. Tillsammans med pilarna skjuts även pastellfärgad konfetti ut som säkerhetsåtgärd, för att polisen inte ska kunna hävda att de inte använt vapnet.

Elchocken är smärtsam och ger ett krampliknande tillstånd som gör att den träffade faller ihop. För att slå ut benens muskler siktar man neråt på kroppen. Vapnet ska inte riktas mot ansiktet eftersom en träff i ögonen kan göra personen blind.

Visa merVisa mindre