Nyöppnat. På nedervåningen i Stefan Söders hus kan upp till 20 gäster testa lokal ölprovning. Foto: Mikael Andersson

Här tillverkas Brommas hyperlokala ale i källaren

Titt som tätt poppar de upp, mikrobryggerierna. Det senaste tillskottet är det hyperlokala Smakverkstan, där varje öl fått sitt namn från en del av Bromma, och skapas hemma i en villa i Höglandet.

  • Publicerad 16:28, 27 sep 2019

I huset längst upp på Rimmargatan har nedervåningen tidigare fungerat som en musikstudio och datorrum. Nu står här istället bord och stolar, en bar och ett kylrum med 18-litersfat. Det är Stefan Söders ölbryggeri Smakverkstan.

Efter 25 års arbete inom sjukvården bestämde han sig för att det var dags för ett sabbatsår. 2017 tog därför han och hans fru Annika tjänstledigt i åtta månader för att åka ut och resa.

– Vi gjorde det för att se vad man egentligen ville göra i livet, säger Stefan Söder.

Resan tog dem till Australien, Nya Zeeland, Skottland och USA, och eftersom båda har ett intresse för vin, drycker och smaker, besökte de många olika bryggerier. Det var då idén om ett eget ölbryggeri växte fram.

Undervåningen hemma i Bromma byggdes om, och Stefan började läsa på om hur bryggning går till.

– Det här är min bibel, säger han och håller upp en tjock handbok i hur man gör öl.

Han har lärt sig allt om bryggning på egen hand, och har inte gått någon kurs.

– Jag krossar min egen malt, det är inga genvägar utan jag gör allt från grunden och utgår från recept.

Kross. Malten krossas och ölen görs från grunden utan genvägar. Foto: Mikael Andersson

Grumligt. Det är viktigt att ha koll på jäsningsprocessen när man brygger öl. Foto: Mikael Andersson

Handlar om smaker

Ölet han tillverkar är ale, och varje sort har en tydlig koppling till Bromma. Vad sägs om SmithPlain, AldertreeBay, Eelstone eller Highland. Områden i Bromma översatta till engelska helt enkelt.

Stefan Söder berättar att många som inte gillar öl, tror att allt smakar likadant. Men det är just det som är grejen, att öl kan smaka så olika påpekar han.

– Annika gillade främst vin förut, men när hon fick klart för sig att öl handlar om smaker, ändrade hon inställning. Det är därför vi heter Smakverkstan.

En ale behöver minst två veckors jäsning, men helst längre berättar Stefan. Det viktigaste att sköta är själva jäsningsprocessen.

– Jäsningen behöver lugn och ro för att städa efter sig. Det grumliga ska bort och sockret likaså.

Bryggeriet tar även hand om de restprodukter som blir över, dravet (fasta biprodukter från ölframställningen) använder Annika till att baka bröd och kex, som sedan säljs i puben.

Behöver boka innan

Smakverkstan har serveringstillstånd för slutna sällskap. Det innebär att den som vill gå på bryggeriets ölprovning behöver boka en sittning via deras hemsida. Då får besökaren testa på fyra olika öl och passande rätter att äta till.

– Ölen är superfärsk, allt står i faten och serveras därifrån direkt, utan att passera flaskor eller burkar, säger Stefan.

Det finns inte möjlighet att köpa Stefans öl på flaska. Kostnaden för det blir alldeles för hög då ölen måste tillverkas i betydligt större volymer för att sedan säljas via Systembolaget.

– Det är ingen som får sälja öl på flaska över disk, bara Systembolaget. Vi vill servera smaker, därför räcker det här för oss.

Just nu har han sex olika ölsorter påkopplade i baren. Han har också fått uteserveringstillstånd, och ska bygga en altan i trädgården där gästerna kan smutta på det lokala ölet.

– Livet är för kort för att inte ha roligt, säger Stefan Söder.

Ale. För tillfället finns sex olika ölsorter för gästerna att provsmaka. Foto: Mikael Andersson

Smakverkstan

Vad? Hyperlokalt Brommabryggeri

Var? Rimmargatan 16, Höglandet

Hur? Boka ölprovning via hemsidan

Öppet? Onsdag till lördag

Kapacitet? Upp till 20 gäster kan vistas samtidigt i lokalen

Visa merVisa mindre

Här hittar du fler lokala öl från Västerort

Norra Ängbybryggeriet

Adelsö bryggeri

Kenta-ölen, framtagen av Spångasystrarna Malin Gustafsson och Cecilia Sjögren, till minne av Kenta Gustafsson. Säljs på Systembolaget.

Hesselby bryggeri

Sundbybergs Köksbryggeri

Visa merVisa mindre