Vänner för livet. Mauritz Wetterhorn och Kjell Nordin har hängt ihop hela livet. Sedan femton år tillbaka arrangerar de Gangsterhöjdens återträff. Foto: Mikael Andersson

Här träffas barnen från Gangsterhöjden – 70 år senare

Efter 70 år ses de igen. Ungarna från "Gangsterhöjden" i Åkeshov. Den här gången för en promenad längs memory lane.

  • Publicerad 16:21, 4 dec 2018

Kjell, Lennart, Leif, Mauritz och alla de andra som var barn på "Gangsterhöjden" i Åkeshov på 40 och 50-talet ses varje år för några öl och en bit mat kring juletid.

I år är det femton år sedan de återsamlades för första gången.

– Det började med att en av oss dog. Då tänkte jag och min vän Mauritz Wetterhorn att vi måste börja samla allihopa och träffas innan det händer igen, säger Kjell Nordin.

Kjell, som inte är den blyga typen, satte igång och letade upp telefonnummer till de personer han mindes från barndomen.

– Det var bara att börja gräva där man stod. Jag ringde runt och frågade om någon var intresserad och det visade ju sig att det var många som ville ses. Men det är inte så lätt att ringa till människor man inte har pratat med på femtio år, säger han.

Sju personer i en tvåa

Första året samlades runt sju, åtta personer på restaurangbåten Mälardrottningen vid Riddarholmen.

Men i år har Kjell hunnit räkna till 58 personer som mötts upp på den lilla puben i närheten av området där de växte upp.

– Vi bodde i det fattigaste området i Bromma, uppe på höjden. Ett socioekonomiskt utsatt område kan man säga. Min familj hade det ganska bra ändå, vi var tre personer på en tvåa men Mauritz hade det värre, säger Kjell.

– Ja, jag tror vi var sju personer på 42 kvadratmeter, tillägger Mauritz.

"Stal cyklar i Äppelviken"

Varför området kallades för Gangsterhöjden vet de inte riktigt. För inte var det bara kriminella som bodde på adresserna runt Broderivägen och Bårdgränd.

– Nej, vi som bodde där såg det ju inte så. Folk var inte kriminella på det viset, det handlade nog mer om alkoholmissbruk och så. Men det gick bra för oss alla, jag har då aldrig varit speciellt skräckinjagande, säger Kjell.

– Å andra sidan drog vi till Äppelviken och pallade äpplen och stal cyklar. Men det som är roligast med det är ju att de grabbarna man var livrädd för som pojk bara är gamla gubbar nu, säger Jan Persson och skrattar.

Hur är det att träffa alla igen, känner man igen varandra?

– Det är fantastiskt. Men vi är många olika åldersgrupper så jag tror exempelvis inte att damerna har koll på vilka vi småkillar var. Däremot kanske det ser lite bättre ut tvärtom, säger Kjell.

Planen för kvällen är att värma upp på puben. När alla känner sig redo blir det promenad längs med Brommas gator för att återuppleva gamla minnen och ta sig till Åkeshovs slott, där hela gänget gick i småskolan, för julbord.

Stämningen inne på puben avslöjar att det kommer bli en lång kväll för barnen från höjden. Och det lär knappast bli den sista.

– Vi kommer fortsätta med det här så länge vi kan. Alla uppskattar det och jag kan rekommendera det till alla som tycker om att umgås, säger Kjell.