Pensionärsträning. Varje torsdag kl 13 i sommar fram till och med 11/8 träffas Idlaflickorna utomhus.

Här tränar 80-plussarna i sommar

Många har tränat sedan 40-talet. Gymnastikföreningen Idlaflickornas pensionärsgäng låter inte åldern hindra dem. I sommar håller de till mellan riksdagshuset och Norrbro.

  • Publicerad 13:58, 15 jul 2016

På 1950-talet turnerade gymnastikgruppen Idlaflickorna utomlands med sina bollar och sedan dess har de varit runt i hela världen och visat upp sina konster. I dag har medlemmarna blivit äldre och bildat en pensionärsgrupp där de flesta är 80-85 år. I sommar, fram till och med den 11/8, tränar de varje torsdag kl 13 på gräsmattan mellan Riksdagen och Norrbro.

– Vi Idlaflickor- och pojkar har tränat livet igenom och mår inte bra om vi inte får springa, gå och ”leka” med bollen: Idlas redskap, säger Barbro Hultman, lärare.

Under torsdagens pass var Maret Nyström, 84, med.

– Jag har tränat sedan i slutet av 1945, sen hade jag uppehåll när jag studerade och fick barn. Nu tränar jag en gång i veckan. Allt är bra med Idlaflickorna, man tränar uthållighet, smidighet och styrka, säger Maret Nyström.

Det är gratis att delta och alla är välkomna.

– Det händer ofta att någon turist eller åskådare hoppar in och är med, säger Barbro Hultman.

Idlaflickorna...

... eller föreningen Idla är en gymnastikgrupp som startades av Ernst Idla på 1940-talet. Träningen går ut på att röra sig och dansa samtidigt som man använder sig av bollar på olika sätt.