OMSORG. Med gott handlag gör Wilma och Eleonora Skrållan redo för dagens körpass. Foto: Mikael Andersson

Här travar sportlovet på med sulky och tömmar på Solvalla

Med olika erfarenhet av ponnyer styr elva sportlovslediga flickor ut från Solvalla travskolas stall. I rockarden bakom stoet Skrållan har Wilma och Eleonora god hand med tömmarna.

  • Publicerad 15:18, 26 feb 2020

Sportlov är allt från skidsemester i fjällvärlden till att sova bort halva dagar. Sedan flera år erbjuder Solvallas travskola ett alternativ för de som vill aktivera sig och skaffa sig lite hästvana.

Tillsammans med mormor och morfar åkte Eleonora från Nykvarn för att testa ponnytrav. Efter morgonsamlingen fick hon dela Skrållan, en 12-årig shetlandsponny, med Wilma från Bromma. De två kände inte varandra sedan tidigare.

– Om det är kul i dag skulle jag vilja testa på att tävla i ponnytrav, säger Wilma som annars rider i Äppelvikens ridskola.

– Jag också, säger Eleonora, som i princip bokat upp hela sportlovet med aktiviteter på eller bakom ponnyer och hästar.

Varken Wilma eller Eleonora har kört häst tidigare, men handlaget med Skrållan märks och att rykta stoet klarar de galant. När ledaren Sofia Konstadinidis kommer med maggjorden tar de anvisningarna och ser i nästa steg till att varenda hårstrå i svansen kommer igenom svanskappan. Därefter får de pilla in öronen i öronkappan och sätta på tränset.

AQUILA. Evelina och Ellen fick med viss hjälp på Aquila all utrustning och sedan var det "bara" att med tömmarna få henne runt konerna. Foto: Mikael Andersson

ETT ÖGA. Skrållan håller koll på att Eleonora har ordning på alla remmar. Foto: Mikael Andersson

Hovarna rena

Längre in i stallgången har Ellen och Evelina redan spänt fast en vagn, en så kallad rockard, bakom 10-åriga Aquila. Ellen har kört tidigare och går på Solvallas travskola en gång i veckan. Med lite assistans har de fått Aquila att lyfta upp benen och kratsat rent under varsin hov.

Hur är det att köra?

– Det är roligt, säger Ellen och spricker upp i ett leende.

Så, efter 30-40 minuters förberedelser skrittar ekipagen ut ur stallet på ett led. De sitter två och två och styr efter två snabba högersvängar bort från stallet.

Emilia Hiltula, kursledare, har gjort bedömningen att flera av flickorna, 5-12 år unga, är så pass ovana vid att styra med tömmar att man inleder i en paddock längs med Bällstaån.

– Annars hade vi kanske börjat på skogsslingan eller ute på banan, förklarar hon.

Men ute på Solvallas travoval blir ponnyerna rejält pigga, de förknippar den med tävling och kan bli för vassa för en nybörjare. Kanske blir det aktuellt längre fram på dagen. Eller nästa gång.

Skritt följs av trav

Efter två-tre varv i skritt i paddocken, där Emilia och Sofia ställt koner i sicksack för att barnen ska styra sina ponnyer, öppnar Emilia för att de ska få trava längs ena kortsidan.

Flickorna behärskar smackljudet, men i några fall krävs lätta manande skakningar med tömmarna.

Till slut blir det spring i benen på Skållan, Aquila, Jerker, Bella och Skotte. Några skiftar från skritt till trav redan innan de kommit förbi startkonen.

Den här dagen är det enbart flickor på plats.

– Vi brukar alltid ha några pojkar med, men oftast är det fler flickor. Fifty-fifty är det väldigt sällan, säger Emilia Hiltula, som tror att travskolan arrangerat sportlovsaktiviteter sedan den startades 2005.

Solvallas sportlovsläger

För barn mellan 5 och 14 år

Arrangers denna gång under fyra dagar (inte på tisdagen).

Två dagar inriktas på körning, två på ridning.

Vid sidan av arbetet med djuren ingår teori, lekar och pyssel.

Även hästar på skolan

Solvalla travskola har ett dussin ponnyer, fem Shetlandsponnyer och sju russ.

Det finns dessutom 15 varmblod på skolan.

Fem personer ingår i personalstyrkan.

Under en vanlig vecka tar travskolan emot cirka 200 elever.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Coronasmittade har avlidit på äldreboenden i Sundbyberg

Nyheter Förvaltningschefen: "Ofantligt svårt att undvika" Som de flesta kommuner i Storstockholm har Sundbyberg fått in coronaviruset på sina äldreboenden. Enligt förvaltningschefen har personer avlidit, men hon kan inte säga hur många det rör sig om.onsdag 8/4 11:29

Rekordmånga fuldumpar skräp i Stockholm

Nyheter FTI: Klart är att coronakrisen påverkar folk Att stockholmarna spenderar mer tid hemma har gjort att många tagit sig tid att rensa förråden. Men allt körs inte till tippen. De senaste helgerna har fuldumpningarna slagit rekord i Stockholms län.onsdag 8/4 9:42

Så många är smittade av covid-19 där du bor

Nyheter Störst spridning i Järvaområdet 3143 fall av covid-19 finns i Stockholm. Nu presenterar Smittskydd Stockholm en lista över antalet bekräftade fall fördelat på kommun och stadsdel.tisdag 7/4 11:08
Stockholm Direkt