NYTT. Hanna Lindskog, Martina Ljunggren och Viktor Sundvall visar de nya tvättmedelsfria tvättmaskinerna som snart ska invigas men som redan har börjat användas. Foto: Anna Wettergård

Här tvättas det i kallvatten – utan tvättmedel

Avjoniserat vatten "drar till sig smutsen", och teknologin ska spara både vatten och miljö. Nu är den nya generationens tvättstugor på plats i Tensta torn.

  • Publicerad 07:00, 19 sep 2019

Vi träffar tre representanter för fastighetsbolaget Åke Sundvall, i tvättstugan i Tensta torn.

– Det är här magin sker, säger Martina Ljunggren, fastighetsförvaltare.

Hon sveper med handen över tvättmaskinerna. Egentligen är helt vanliga tvättmaskiner, förutom att tvättmaskinsfacken är avstängda. Men på varje maskin sitter en stor lapp med en uppmaning att skippa tvättmedlet.

Den egentliga magin sker nämligen strax intill, i den stora avjoniseringsmaskinen. Den är ungefär lika stor som en tvättmaskin, men det den gör är att omvandla vanligt kranvatten till hyperrent, avjoniserat vatten. Vatten som sedan används i tvättmaskinerna.

– Det sitter tre filter här inne som renar vattnet, och i det sista steget blir vattnet redo att användas. Då är det avjoniserat, och alltså negativt laddat. Det säger fastighetschefen Viktor Sundvall.

– Och eftersom smutsen är positivt laddad, så drar vattnet med sig smutsen. Så har vi fått det förklarat för oss, fortsätter Martina Ljunggren.

Hon har både provtvättat själv, och läst tester av sådana här maskiner.

– Det blir lika rent, även fast man tvättar i kallvatten och inte använder tvättmedel. Dessutom går det mycket snabbare att torka tvätten, säger hon.

Kan användas till städning

Även om teknologin känns ny, så är det ganska väletablerat att använda avjoniserat vatten, till exempel för rengöring och städning. Men nu börjar tekniken sprida sig till tvättstugor runt om i landet också.

– Vi träffade tillverkaren, Swatab, på en mässa och blev intresserade av tekniken. Och så bestämde vi oss för att sätta in det i tvättstugan här i Tensta. Huset har bara funnits sedan 2017, så maskinerna var nästan helt nya. Men vi rev ut självdoseringen och installerade den här tekniken istället. Vinsten är att man inte använder tvättmedel och inte värmer upp vattnet. Det är bra för miljön och förlänger livslängden på maskinerna, berättar Viktor Sundvall.

I Tensta torn finns det 243 lägenheter och i här tvättas ungefär 13 000 lass tvätt per år, så det finns stora miljövinster att göra. Vi träffar hyresgästen Fredrik Jonsson, som är här för att testa de nya maskinerna för första gången.

– Jag tror att det kommer bli rent. Jag har pratat med andra i huset som är mer tveksamma, men så är det ju med allt nytt. Jag är positiv, inte minst med tanke på miljöaspekten, säger han.

Hanna Sundvall, marknadschef, tycker att det känns spännande att få använda den här nya tekniken.

– Det här är vår insats för miljön och vi tror på det här. Märker vi att det inte funkar så vi tänka om. Men hittills har maskinerna funnits här en vecka och använts till ungefär 200 tvättar, och ingen har klagat än, avslutar hon.

POSITIV. Hyresgästen Fredrik Jonsson provtvättar, och han tror att det kommer bli rent. Men vissa av hans grannar är mer skeptiska, berättar han. Foto: Anna Wettergård

Även i Rinkeby

En motsvarande tvättstuga har precis installerats i HSB:s tvättstuga på Rinkebysvängen.

I den tvättstugan har även nya torktumlare som bygger på värmepumpsteknik installerats, vilket ska sänka energianvändningen ytterligare.

Den nyrenoverade tvättstugan är en del av den omfattande upprustning av fastigheterna på Rinkebysvängen som HSB Stockholm inledde år 2011.

SWATAB, som ligger bakom tekniken, är ett svenskt familjeföretag. Swatab:s teknik kallas för Diro och fick 2017 utmärkelsen ” Climate solver” av Världsnaturfonden WWF.

Stockholm Direkt