KÖRIGT. Nu ska staden ta fram en ny lösning för foodtrucksen vid Rålis. Foto: @trapetshaverist

Här tvingas matkön ut – i cykelbanan

Stans bredaste cykelbana har blivit en köplats för hungrande parkbesökare. Nu vill staden flytta på foodtrucksen vid Rålis.

  • Publicerad 15:20, 31 maj 2018

Cykelbanan längs med Rålis och Norr Mälarstrand har hyllats och är något av stadens flaggskepp när det gäller cykelsatsningar. Men just sträckan vid parken har blivit ett problemområde, speciellt nu under högtrycket då Rålis lockar mängder av folk.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Anledningen? Köande foodtrucksgäster som tvingas ut i cykelbanan. I en tweet med bild från kontot @trapetshaverist framgår problemet så tydligt att trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) kände sig manad att svara: ”Ajdå. Detta fungerar inte.” Och staden har fått in många liknande klagomål.

– Lösningen är inte bra, varken för gående, cyklister eller foodtrucksen vars kunder utsätts för fara. Vi jobbar ju för att få bort konfliktytor och så blir det så här. Vi kan inte ha det på det här sättet, utvecklar han sin tweet.

Ilska mot fotgängare i nya cykelbanan

Problemet är bara att trafikborgarrådet själv har gett foodtrucksen rätt att stå där då remsan mellan parkeringen och cykelbanan gör att det räknas som att dessa är separerade.

Men nu ska det bli ändring. Planen är att flytta foodtrucksen till Smedsuddsvägen och till andra sidan gatan och låta några befintliga parkeringsplatser dedikeras till matbilarna.

– Smedsuddsvägen tillåter inte försäljning men vi ska se över om vi kan släppa på försäljning bortom gångvägarna vid amfiteatern där det är ett parti av vägen som är bredare, och kanske ställa ut bord och stolar som underlättar för foodtrucksen där. Vid Rålambshovsvägen är det bara en gångväg och grässlänt vid parkeringen, säger Daniel Helldén till StockholmDirekt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men det kan dröja. En ändring i de lokala ordningsföreskrifterna krävs och för det behövs ett beslut i trafiknämnden. Nästa möte är i juni och därefter dröjer det ända till augusti.

– Men jag hoppas att vi kan ta detta raskt och skyndsamt få till det här. Foodtrucksen ska finnas, men det ska också vara en fredad cykelbana. Vi måste lösa detta för alla parter, säger Daniel Helldén.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nobel Center ska bli som Sydneys operahus

Nyheter Stadens oväntade jämförelse Stockholms stad har överklagat mark- och mijödomstolens nej till Nobel Center. I överklagan sticker en jämförelse ut.tisdag 18/9 21:00

Nej till att öppna bensinmack på Söder igen

Nyheter Företag vill öppna nygammalt tankställe Det finns inte en enda bensinmack i drift på Södermalm. Det vill ett företag nu ändra på, genom att återuppliva den forna macken vid Ersta. Men beskedet från staden är blankt nej.tisdag 18/9 20:00