Get-tepedagogiska! Getterna på Olberga föräldrakooperativ är en del av verksamheten och ska lära barnen empati och ansvar. Foto: Henrik Lindstedt

Här uppfostrar getterna förskolebarnen

Lunch under äppelträd, vila i gräset och sex getter som lär barnen empati och ansvar. På några år har Olberga föräldrakooperativ växt från ett litet gräsrotsinitiativ med åtta barn till en stabil förskola med 32 barn och sex personal.

  • Publicerad 09:24, 4 jun 2018

Under några äppelträd, med utsikt över Kaggfjärden, är Olberga föräldrakooperativ just färdiga med lunchen. En bit in i förskolans trädgård har getterna sin hage. Britt-Mari tittar yrvaket ut från ladan när ett tiotal barn väller in i hagen.

– Hon är den som bestämmer, förklarar ett av barnen.

Ute i hagen går också Tytti, den lilla get som för en tid sedan kidnappades och senare hittades i Vårberg.

Get-teviktig uppgift

De sex getterna har en viktig uppgift. De är en del av föräldrakooperativets pedagogik.

– De tränar empati och ansvar med getterna. Vi ger dem mat, borstar dem och tar hand om dem och barnen lär sig att ta hand om andra, säger Malin Kosatha, förskolechef, som är med inne i hagen.

Föräldrakooperativet ligger i Sibble, några kilometer från Botkyrkas sydspets. Igår var de nere vid viken och tittade på fiskar och kräftdjur. I trädgården odlas potatis och råg. Avdelningarna har fått namn från de olika sorters äppelträd som växer här.

Barnen blir lugnare

Till dagens vila har personalen bäddat med filtar under äppelträden.

– Vi är ute så mycket som möjligt i naturen. Vi har getter, hundar och går ut i skogen. Vi märker att barn blir lugnare utomhus, säger Malin Kosatha.

– De leker mer tillsammans, kollektivt, utomhus. Inomhus leker de mer två och två, säger Mio Strand, förskolepedagog.

Sedan en grupp Grödingeföräldrar startade kooperativet 2014 har den växt. Från åtta barn till 32 barn och sex personal. Nu har man till och med barn som står i kö för att få plats.

– Fler och fler flyttar ut hit med barn, så vi växer, säger Malin Kosatha, som dock inte tycker att man kan tala om någon platsbrist än.

Lunchrast. Sommartid äter föräldrakooperativet lunch ute i trädgården. Foto: Henrik Lindstedt

Går ute. Vanligtvis går getterna ute i trädgården, men vid lunchtid får de vara i hagen. Foto: Henrik Lindstedt

Föräldrar tog över. Olberga skolas förskoleverksamhet drevs av kommunen tidigare, men när kommunen lade ner startade föräldrar i Grödinge ett föräldrakooperativ. Foto: Henrik Lindstedt

Närkontakt. Getterna är vana vid människor. Vissa getter är mer sociala än andra, men de som inte vill umgås går bara iväg, berättar Malin Kosatha, förskolechef. Foto: Henrik Lindstedt

Olberga föräldrakooperativ

Kooperativet startades av en grupp föräldrar i Sibble 2014. Tidigare drev Botkyrka kommun barnomsorg i Olberga skola men beslutade att lägga ner verksamheten.

Mer info om kooperativet finns på botkyrka.se.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.