I det här hyreshuset i Farsta hålls det inom kort ett öppet möte om ombildning till bostadsrätter. Foto: Johann Bernövall

Här väcks frågan om ombildning direkt

Kort efter valet öppnade det nya styret i Stockholms stad upp för ombildningar i ytterstaden. Nu har ett initiativ för att ombilda hyresrätter till bostadsrätter dykt upp i Farsta centrum.

  • Publicerad 15:56, 6 nov 2018

Den i Farsta lokalt aktive socialdemokraten Daniel Harc (S) rasar mot ombildningsinitiativet i hans hyreshus. Foto: Privat

I helgen sattes lappar upp på Torsbygatan 10 i Farsta centrum. Där bjuds det in till ett informationsmöte på måndag 12 november om ombildning från hyresrätter till bostadsrätter, där en så kallad ombildningskonsult är inbjuden.

Situationen får socialdemokraten, tillika hyresgästen i huset, Daniel Harc att rasa. Ett kritiskt inlägg han skrivit om lapparna har i skrivande stund 79 delningar på Facebook.

– Spontant känner jag att jag orkar inte ännu en fajt, efter att vi haft en strulig renovering och fick flytta tillbaka för ett år sen. Vi som valt att bo i hyresrätt vill bara ha lugn och ro och bo nu, är min känsla, säger han.

Ett försök till ombildning i fastigheten gjordes för fem år sedan, men fick nej. Om det är samma personer som tagit initiativet denna gång är oklart eftersom lapparna saknar avsändare.

– Jag har respekt för att vissa vill ombilda och andra inte. Problemet är de grönblå skickar signalen att de vill se ombildningar, vilket skapar den här situationen där grannar ställs mot varandra. Jag tycker att det är synd, säger Daniel Harc (S).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När tidningen talar med andra boende i huset är tonen försiktigt positiv. Två personer som inte vill vara med i tidningen med sitt namn säger att de är nyfikna och ska försöka gå på mötet.

Bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) har som representant för det nya grönblå styret öppnat upp för ombildningar och ger tummen upp till initiativet.

– Eventuella ombildningar ska ske på initiativ från de boende, till marknadsmässiga priser och prövas från fall till fall. Vilka konkreta områden som är aktuella har staden inte tagit ställning till än, men jag ser mycket positivt på att det finns intresse från boende i ytterstaden, säger han men framhåller att ingen ska tvingas till ombildning mot sin vilja.

Kommunal fastighet

Samtidigt är han kritisk till att politiker går ut med kritik på sina Facebook-sidor.

– Detta handlar om egna beslut som vuxna människor ska landa i själva. Utöver att Socialdemokraterna motsätter sig att människor ska ha denna möjlighet, har jag noterat att lokalt aktiva i S ska lägga sin tid på att "stoppa ombildningar" för sina egna grannar. Samtidigt är ombildningar i ytterstad något som Socialdemokraterna är positiva i andra städer, exempelvis Göteborg, säger Dennis Wedin (M).

De grönblå vill ombilda hyresrätter i förorterna

Den aktuella fastigheten ägs av det kommunala fastighetsbolaget Familjebostäder. Huruvida en ombildning där skulle gå igenom om en majoritet av de boende skulle vilja det är oklart, enligt Dennis Wedin.

– Det får vi återkomma till om det skulle komma in en ansökan. Beslutet tas från fall till fall, och mycket handlar om huruvida allmännyttan är dominerande i området, säger han.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

De ska hjälpa Stockholms par till bättre sexliv

Nyheter Här öppnar stadens första familjerådgivning med fokus på liggandet Stress, skärmar och storstadshets skjuter stockholmarnas sexlust i sank. Nu satsar RFSU på stadens första familjerådgivning med fokus på liggandet – både det ovanliga och vanliga.lördag 23/3 20:00

Nu våras det för loppisarna i Söderort

Nyheter STOR LISTA: Loppmarknaderna du inte vill missa Det våras för loppisarna – framförallt i Söderort. Här är ett gäng fyndtillfällen du inte vill missa.lördag 23/3 9:00