JURY. Konstnärerna Carina Wall, Nils-Gustaf Olsson och Olof Bendz väljer ut de verk som får vara med i utställningen "Kvadraten" på Väsby konsthall. Foto: Charlotte Arwedsson

Här vaskar juryn fram de mest sevärda fyrkanterna

I dag, lördag, öppnar säsongens sista utställning på Väsby konsthall – den jurybedömda höstsalongen "Kvadraten". Men innan dess har juryn ett digert arbete med att välja ut de konstverk som får vara med.

  • Publicerad 08:15, 23 nov 2019

Vi tycker inte alltid lika, vilket är bra.

Väsby konsthall dignar just nu av konstverk – men alla får inte vara kvar till lördagen. Då öppnar säsongens sista utställning, höstsalongen "Kvadraten", till vilken juryn nu väljer ut verk.

138 konstnärer har lämnat in 375 verk i olika tekniker. Det finns ingen storleksbegränsning – den enda regeln som gäller är att yttermåtten ska vara kvadratiska.

Anders Skarin, ordförande i Väsby konsthalls vänner, berättar att intresset har varit stort i år för att lämna in kvadratiska konstverk – som måste lämnas in fysiskt.

– Juryn har nu ett tufft arbete framför sig. Till på lördag ska hälften av de inlämnade verken bort, säger han.

Grovsållning

Den trehövdade juryn består av konstnärerna Olof Bendz, Carina Wall och Nils-Gustaf Olsson. När Vi i VäsbyDirekt tittar förbi har de precis påbörjat en ronda i de stora lokalerna, där konstverken står lutade mot väggarna, för en första grovsållning.

Vad tittar ni efter?

– Vi söker ett personligt berättande, en egen stil. Det behöver inte vara fantastiskt måleri, konsten med stort K, men den ska säga något, tycker Olof Bendz, konstnär och bildlärare som jobbat i skolor både i Upplands Väsby och Bålsta.

Carina Wall, konstnär och tidigare ansvarig för utbildningen på numera nedlagda Edsviks konsthall, berättar att det är en poäng att de är tre.

– Vi tycker inte alltid lika, vilket är bra. Och först kanske man väljer bort något, men sedan tänker man till och går tillbaka och ändrar sig.

– Men kvaliteten är genomgående hög, fyller Nils-Gustaf Olsson i, som själv är utbildad i klassiskt måleri och tidigare lärare på Edsviks konsthall.

UTANFÖR RAMARNA. Octavian Pirvan, Nacka, har lämnat in ett spännande verk i trä. Foto: Charlotte Arwedsson

Foto: Charlotte Arwedsson

Originell träskulptur

Alla tekniker och material har tagits emot – dock inte akvarell. Här finns berättande textil, en originell träskulptur, olja och akryl samt små ikonliknande meditationsbilder.

Anders Skarin berättar att det funnits en stor önskan att lämna in i år.

– Edsviks konsthall i Sollentuna har ju gått i konkurs och konsthallen i Märsta är stängd sedan ett år tillbaka. Vi står upp som en fyrbåk i mörkret, säger han och skrattar.

Osäkert efter 2020

Men det finns allvar bakom skrattet. Väsby konsthalls vänner får vara kvar i lokalerna på Optimusvägen till och med nästa år – verksamheten kan sedan fortsätta i provisoriska lokaler under renoveringstiden.

– Nyrenoverade och klimatanpassade lokaler innebär naturligtvis en höjd hyra och då är det viktigt att kommunens politiker inser vilken diamant Väsby konsthall är, säger Anders Skarin.

– Vi är en ideell grupp som brinner för konsten och vi tänker inte ge upp ”konsthallen under glastaket” i första taget.
Åsa Bjurberg Gartz från VKH håller med.
– Vi tänker inte sluta. I så fall får kommunen ta det beslutet.

Utställningar på Väsby konsthall

Kvadraten: jurybedömd höstsalong på Väsby konsthall, Optimusvägen 12B.
Visas 23 november till 15 december.
123 kvadratiska konstverk av 86 konstnärer.
(Vilka som kom med kan man se på www.vasbykonsthall.com

I konstfiket visas en miniatyrsalong utan jurybedömning.

I den andra konsthallen visas utställningen "Where are you going?" av Lotta Wästerlid Zmuda-Trzebiatowski. Även den utställningen visas 23 november till 15 december.
Lotta inspireras av sin samtid och har ofta arbetat med teman som rör kvinnor.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt