Här växer nygamla Östermalmshallen fram

Renoveringen av Östermalmshallen går vidare. Vi kikade in och hittade en plats som sakta men säkert åter börjar likna en saluhall.

  • Publicerad 11:59, 13 sep 2018

Östermalmsnytt har under den grundläggande renoveringen av Östermalms saluhall –  eller Östermalmshallen som de flesta säger –  varit på besök två gånger tidigare: våren 2016 och sommaren 2017.

Nu i september 2018 gör vi vårt tredje besök under det stora och komplexa arbetet med att renovera och samtidigt återställa den klassiska saluhallen till hur den såg ut när den uppfördes 1888. Och vid det här besöket kan man äntligen säga att det börjar likna en saluhall. Den växer bokstavligen fram med ett färdigt vackert tack och målade väggar som börjar anas bakom byggställningarna. Golvet är dessutom gjutet och där under byggs en ny källare.

– I dagsläget går det framåt men om det blir klart under 2018 vågar jag inte svara på, sa Gunnar Lindwall till tidningen vid besöket 2017. Han är koordinator på Projektbyrån som på Stockholms stads uppdrag arbetar med upprustningen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han sköter primärt kontakten med boende runtomkring samt har en pågående dialog med handlarna som idag håller till i den tillfälliga saluhallen på torget. Samtliga som idag har verksamhet där ska flytta tillbaka in i den nygamla saluhallen så fort den står klar.

Just när den står klar är något som många undrar. Idag kan vi konstatera att Gunnar Lindwall gjorde rätt i att inte spekulera kring om hallen kunde stå klar 2018. Så kommer det nämligen inte bli. I dagsläget siktar man på nyöppning tidig sommar 2019. Olika överklagan i kombination med att det är "gamla grejer" som man arbetar med är orsaken till de återkommande förseningarna, säger Gunnar Lindwall.

– Det har dykt upp utmaningar hela tiden vilket är naturligt när man genomför ett sådant här projekt i en gammal byggnad. Alternativet hade varit att börja arbetet medan det fortfarande var verksamhet igång här inne, vilket hade varit väldigt svårt, säger han.

SE ALLA BILDER INIFRÅN I BILDSPELET HÄR OVANFÖR

Klassiker. Pelarna i nygamla Östermalmshallen är nymålade i originalfärgen. Här kommer det att säljas kött och fisk, med mera. Foto: Jannie Flodman