Leif Rönngren vid "lådan" där det ska odlas sallad. Foto: Sacharias Källdén

Här växer odlingen fram – under centrum

Snart är den igång, den högteknologiska odlingen under Högdalens centrum. Första skörden kommer att bli – rymdsallad.

  • Publicerad 16:16, 25 okt 2017

Nu håller den urbana odlingen, som tidningen berättade om i vintras, på att växa fram under Högdalens centrum. Men ännu utan växter. För två veckor sedan byggdes det underjordiska rummet, där odlingen ska ske, och nu jobbar hantverkare med att sätta upp stänger och dra kablar.

Första skörden: Rymdsallad

När som helst kommer nämligen de högteknologiska lamporna för odling, så kallade heliospektra-lampor att hängas upp i taket och en lång rad odlingslådor ställas på plats. Från att fröna sätts ner i jorden ska salladsbladen börja komma upp efter fyra veckor.

– Vi börjar med sallad, och det är inte vanlig sallad utan extra tålig rymdsallad, berättar Leif Rönngren, som sitter i styrelsen i Nya Rågsveds Folkets hus, som är med och driver projektet.

Högdalen C ska fixa närodlade grönsaker – i underjorden

Alltså sallad som odlas av NASA och äts av astronauter, förtydligar han.

– Vi vet ännu inte hur den smakar och hur kvaliteten blir, det återstår att se.

"Härodlat"

Projektet går under namnet Den odlade stadsbasaren och är variant på liknande projekt som sedan länge drivs i bland annat London och New York. Den självklara frågan är förstås: Varför?

– Vi vill testa om det går att bli självförsörjande på grönsaker och det här är bättre än närodlat – det är härodlat. Samtidigt är det klimatsäkert, oberoende av klimat, och utan bekämpningsmedel.

Odlingen ska vara till nytta på massa olika sätt, enligt Leif. Förutom sallad som kan säljas, i första hand till den egna verksamheten på Andra Varvet och Nya Rågsveds Folkets hus, ska den ge arbetsträning och jobb, och använda ytor som annars står tomma. Med det konceptet blir de först i Sverige, tillägger han.

Öppnas för allmänheten

Projektet ses som ett experiment och faller det väl ut kommer fler sorter att odlas, och fler köpare kan komma ifråga, som restauranger och kaféer i Söderort, enligt Leif Rönngren.

– Vi märker av ett superstort intresse för det här! Vi har fått frågor från företag och organisationer i Europa och Asien som vill komma hit och titta, säger han.

Till odlingen knyts också en permanent, mindre utställning där företag i branschen – mat och högteknologisk odling – presenterar sina produkter.

Innan årsskiftet ska odlingen vara igång och ett datum kommer att sättas för allmänheten att få kika ner i underjorden.

Leif Rönngren från Nya Rågsveds Folkets Hus och Andra varvet sitter med i styrgruppen för projektet att odla under jord. Foto: Sacharias Källdén

Här, i det nya rummet i rummet ska långa odlingsbäddar snart dukas upp. Foto: Sacharias Källdén

Underjordisk odling i Högdalen

Vad: Odling av grönsaker med hjälp av speciella växtlampor som ersätter solljuset och avger rätt värme.
Var: På en 200 kvm stor lastyta under jord som tidigare använts för varuleveranser till Högdalens centrum. Lokalen har stått tom i minst 15 år.
När: Invigs 23 november.
Hur: Ett antal personer kommer att jobba med odlingen varje dag, året runt. Citycon, som äger Högdalens centrum, och Stockholm stad är med i projektet och staten som bidrar med pengar till odlingen.  

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sifferstrul svartmålar förortsskolor i onödan

Nyheter Förklaringen bakom Söderortsskolornas bottenbetyg Nyanlända elever sänker grundskolors resultat rejält när det gäller gymnasiekompetensen. Men bakom statistiken döljer sig byråkratiskt krångel, som gör att mindre skolor i förorterna svartmålas i...tisdag 21/8 21:00

Här kan du förtidsrösta i Stockholm 2018

Nyheter LISTA: Alla platser där du kan rösta redan imorgon På onsdag 22 augusti blir det möjligt att förtidsrösta. Vi listar alla platser i Stockholm där du kan lägga din röst i riksdags-, landstings- och kommunvalet i förväg.tisdag 21/8 20:00