Här växer stans mäktigaste klättervägg fram

Trevor Cooper-Williams och Henrik Bolander från Klätterverket har snart färdigställt en dröm. Stockholms högsta klättervägg – inhyst i det historiska Mätarehuset i Gasverket.

  • Publicerad 20:00, 7 aug 2018

Fram till 2011 användes byggnaden, vars äldsta del byggdes redan 1893, för att mäta gasen i det stora Gasverket. Klätterverket, som redan driver en klätteranläggning i stan, var tidigt ute och visade intresse för att bygga klätterväggar i någon av de gamla Gasverket-byggnaderna. Till slut föll valet på Byggnad 7 som också kallas Mätarehuset.

– Den passar otroligt bra för ändamålet då vi inte behöver ändra någonting i själva strukturen invändigt. Det har snarare handlat om få bort alla rör och planera för olika sorters klätterväggar i de olika utrymmena, säger Henrik Bolander.

Det där med rören, ja. Byggnaden inhyste tidigare vad man kan kalla för en labyrint av metallrör.

– Det handlar om 300 ton med metall som vi lyft ut ur byggnaden. Samtidigt gör vi allt för att bevara byggnadens historiska värde, det ingår till och med i detaljplanen att vi måste göra det till en viss procent, säger Trevor Cooper-Williams som drivit klätteranläggningen i Sickla i 20 år och är VD för Klätterverket.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Trots att han och Henrik Bolander är riktiga klättringsnördar så har bygget i Mätarehuset fått dem att även intressera sig för hur ett gasverk fungerar.

– Vi har sparat mycket gamla grejer som vi ska ha som inredning. Bland annat den största gaspumpen. Det är klart att man lärt sig mycket om hur det fungerade förr. Det är fascinerande, säger Trevor Cooper-Williams

Just den unika miljön är något som man tror kommer att locka folk, trots att man blir den första verksamheten som öppnar i det gamla Gasverket. Förhoppningen är att kunna öppna till lucia i år.

– Att det är en så speciell miljö kommer attrahera. Och vi kommer erbjuda den högsta väggen i Stockholm med 17 meter, säger Trevor Cooper-Williams.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Utöver de höga väggarna så finns det flera lägre väggar där man kan ägna sig åt så kallad bouldering. En mer social form av klättring på låga väggar.

– Bouldering är väldigt kul eftersom man kan göra det i grupp och turas om. Det blir ett sätt att umgås, säger Henrik Bolander.

Foto: Sacharias Källdén

Trevor Cooper-Williams och Henrik Bolander. Foto: Sacharias Källdén