Här växer Stockholms nya höghuskluster fram

Från slitet industriområde till flashiga bostäder och höghus á la Manhattan. Nu flyttar snart de första boende in intill Årstabergs station.

  • Publicerad 11:44, 10 okt 2018

Arbetet med att bygga 1 000 nya bostäder, park och skola intill Årstabergs station är i full gång. Industriområdet rivs i en intensiv takt just nu där flera hus går under bilan, samtidigt som bygget av skolan och de första bostadshusen, Ikanos 16-våningarshus, pågår för fullt. Där är inflyttningen i det första huset planerad att starta i oktober enligt stadens hemsida.

Men det är inte det enda höghuset som planeras i området. Det ska även bli två 23-våningshus i det gamla industriområdet.

Här byggs Stockholms nya höghuskluster

– De här blir ett nytt landmärke. Husen kommer verkligen sticka ut. Det blir nästan som ett litet Manhattan här i Årstaberg, har Christian Dahlman, bostadsutvecklingschef på Ikano, tidigare sagt.

Det kan bli fler höga hus i området, förutom de som redan finns och byggs nere vid kajen. Staden har beviljat en markanvisning till Magnolia bostad för 220 lägenheter, fördelat på fem olika huskroppar, vid Årstabergsvägen. Ett av husen där planeras bli omkring 20 våningar.