Vill ombilda. En del av de boende på Storholmsbackarna ser nu en öppning för att ombilda sina lägenheter till bostadsrätter. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Här vill boende ombilda sina hyresrätter

Stockholm stads nya grönblå majoritet har öppnat för ombildningar av hyresrätter i ytterstaden och i Vårberg vädrar de som vill ombilda morgonluft. Men andra är oroliga: ”Jag har verkligen inte råd att köpa en lägenhet”, säger Anna Ilstad, som precis fått sitt första förstahandskontrakt.

  • Publicerad 14:25, 9 nov 2018

”Vill vi äga våra lägenheter?”

Lapparna sitter överallt i området kring Storholmsbackarna. Där äger allmännyttans Svenska bostäder alla fastigheter – vissa är nyrenoverade med fräscha balkonger, fasader och nybyggda taklägenheter. Andra – rätt så slitna.

Här har den nya politiska majoritetens besked om att ombildningar till bostadsrätter kan göras tagits emot med glädje. Av vissa.

– Vi är precis i startgroparna och har börjat sätta upp lappar för att få ihop en styrelse, men motståndare river ned dem. Så det är lite svårt att nå ut, säger Elisabeth Mezni.

Vill göra nytt försök

Hon är en av dem som vill få till en ombildning. 2014 var de nära, men när den rödgröna majoriteten tog över stoppades alla ombildningar.

– Nu vill vi göra ett nytt försök. Svenska bostäder har ju börjat renovera husen men inte gjort klart alla, då känns det som att vi kan försöka själva i stället, säger Elisabeth Mezni.

Hon tror att en ombildning skulle vara positiv för området. Bland annat vill hon öppna en lokal för ungdomsverksamheter.

– Jag älskar Vårberg och trivs jättebra här. Men det finns mycket att ta tag i och jag tror att mycket skulle bli bättre om vi ägde våra lägenheter, säger Elisabeth Mezni.

"Väldigt orolig"

Andra i området är inte lika positiva. Anna Ilstad flyttade hit för ett år sedan – hennes första egna hyreskontrakt efter åtta års köande.

– Jag är väldigt orolig för vad som skulle hända om det ombildades här. Jag har verkligen inte råd att köpa en lägenhet och om jag skulle behöva flytta är min kötid nere på noll igen, säger hon.

Orolig. Lägenheten på Storholmsbackarna är Anna Ilstads första egna hyresrätt. Hon vill inte att det ombildas. "Det är klart det blir en stress när det börjar pratas om det". Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Det är viktigt att folk vet vad som gäller, så ingen känner sig tvungen att ombilda.

Ingen möjlighet. ”Det är säkert en jättebra möjlighet för vissa, några av husen är ju nyrenoverade och där kan man verkligen tjäna pengar. Men jag är ung och ensamstående, jag har absolut inte den ekonomiska möjligheten”, säger Julia Bornlöf, som bor på Storholmsbackarna. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Anna Ilstad tror att en ombildning skulle påverka många i området negativt.

– Jag tror det behövs fler hyresrätter än bostadsrätter. Det är ju bara de med ett viss typ av inkomst och sparkapital som kan köpa sitt boende. Och mitt intryck är att det inte är så många här som har den möjligheten.

Här väcks frågan om ombildning direkt

En annan granne, som inte vill ha med sitt namn i tidningen, säger att hon gärna skulle ha köpt lägenheten om de fick chansen och inte gick i flyttplaner.

– Det är ju bättre att bo i sin egen lägenhet och betala för den, i stället för att betala hyra. Men det är klart att det kan bli svårt för vissa, säger hon.

Ryktesspridning

Något Anna Ilstad reagerat på är att det på lapparna står att Svenska bostäder är på väg att sälja fastigheterna.

– Stämmer det? Det är viktigt att folk vet vad som gäller, så ingen känner sig tvungen att ombilda, undrar hon.

Det stämmer inte, enligt Jonas Elamson, kommunikatör på Svenska bostäder.

– Nej, det finns inte några såna planer.

Kan era bostäder på Storholmsbackarna bli aktuella för ombildning?

– Det vet vi inte i nuläget. Det är något som regleras i våra ägardirektiv, som vi får av politikerna, så vi måste invänta det.

Elisabeth Mezni säger att hon fått informationen att Svenska bostäder vill sälja till en privat hyresvärd på informella vägar.

– Det var dumt att jag tog med det på lapparna innan det var bekräftat, det gick lite för fort. Det var absolut inte menat för att folk ska känna sig tvungna att ombilda. Just nu vill vi bara undersöka intresset och föra en öppen diskussion, säger hon.

Vissa av fastigheterna har nyss totalrenoverats – andra är slitna. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Öppnar för ombildningar

Det är sedan den nya grönblå majoriteten (Alliansen och Miljöpartiet) kom till makten i Stockholm stad som frågan om ombildningar blivit aktuell igen.

Ett av nytillträdda bostadsborgarrådet Dennis Wedins (M) första besked var att boende i allmännyttan ska få möjlighet att ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter. Men bara i ytterstan och till marknadsmässiga priser.

Även i Farsta har ombildningsinitiativ startats, något som Dennis Wedin ger tummen upp till:

"Eventuella ombildningar ska ske på initiativ från de boende, till marknadsmässiga priser och prövas från fall till fall. Vilka konkreta områden som är aktuella har staden inte tagit ställning till än, men jag ser mycket positivt på att det finns intresse från boende i ytterstaden", säger han.

Men även där finns kritiska reaktioner – läs mer här.