OMBILDA. Bagarmossen, Rinkeby och Hökarängen är några av de elva bostadsområden där de grönblå vill ombilda allmännyttiga hyresrätter. Foto: Mostphotos

Här vill grönblå ombilda hyresrätter

Elva bostadsområden i Stockholm med hög dominans av allmännyttigt hyresbestånd pekas ut som möjliga för stadens planer på ombildningar av hyresrätter i ytterstaden. Inom kort väntas 20 000 hushåll få ett erbjudande.

  • Publicerad 08:29, 11 feb 2019

Efter valet stod det klart att den grönblå majoriteten i stadshuset öppnar upp för ombildningar av kommunala hyresrätter i Stockholm.

Nu har staden ringat in vilka områden som är aktuella.

Enligt SVT pekas elva platser ut i Stockholms ytterstadsområden, där allmännyttan är den dominerande upplåtelseformen, som möjliga. Bland dem ingår bland annat Rinkeby, Skärholmen, Hökarängen, Bagarmossen och Västertorp.

Bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) säger till SVT att cirka 20 000 hushåll i områdena kommer att få ett erbjudande innan sommaren.

– Här ger vi möjligheten till människor att kunna göra en egen bostadskarriär. Det kan också vara ett väldigt bra steg för stadsdelar att exempelvis bryta segregationen, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd, till SVT.

Grönblått besked om ombildningar splittrar förortsbor

Samtidigt uppges det att kraven för att få igenom en ombildning skärps. Minst 50 procent av de boende i fastigheten måste anmäla intresse för att ärendet ska handläggas, och mist hälften måste förbinda sig till ett köp. Samtidigt ska upplåtelseformen i ett område vara minst 60 procent hyresrätter, enligt SVT.

– Om intresset inte finns och om människor inte har den privatekonomiska möjligheten så kommer det heller inte bli några ombildningar, säger Dennis Wedin till SVT.

Svagt intresse för ombildningar

Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd. Foto: Pressbild

Här är områdena där staden vill ombilda

Rinkeby

Grimsta

Husby

Hökarängen

Rågsved

Hässelby Gård

Fagersjö

Skärholmen

Bagarmossen

Västertorp

Sätra

Källa: SVT

Visa merVisa mindre