PORTAS? Äldre dieselbilar ska portas från bland annat St Eriksgatan redan 2020, anser Miljöpartiet. Foto: Erik Simander

Här vill MP porta dieselbilar i Stockholm

Miljöpartiet vill se stopp för de värsta dieselbilarna på tre gator redan till 2020.

  • Publicerad 13:43, 28 aug 2018

Miljöpartiet med trafikborgarrådet Daniel Helldén i spetsen har varit de tydligaste förespråkarna för att Stockholm ska införa miljözoner för att förbjuda de dieselbilar som är värst när det gäller utsläpp av kväveoxid. Och det snabbt. Redan 2020 vill partiet införa de nya miljözonerna något som kritiserats från oppositionshåll.

Fem av nio partier vill stoppa dieselbilar i stan

Tidigare har man däremot inte velat peka ut hur dessa ska utformas. Men nu pekar partiet ut tre gator där man vill att de nya kraven ska gälla: Sveavägen, Hornsgatan och St Eriksgatan.

I ett pressmeddelande skriver partiet att det kan bli aktuellt med fler gator eller större områden.

Partiet hänvisar bland annat till en ny opinionsundersökning från Novus, som visar att en majoritet av Stockholmarna är positiva till att införa miljözoner, och till en rapport från av Östra Sveriges Luftvårdsförbund där man uppger att 1 000 personer i länet beräknas dö för tidigt på grund av för dålig luft.

De rödgrönrosa fortfarande störst i Stockholm

– Det finns en tydlig önskan hos stockholmarna att kunna andas frisk luft och ett brett stöd hos stockholmarna för att införa miljözoner enligt Novusundersökningen. Miljöpartiet går till val på ren luft, en trygg trafikmiljö för stockholmarna och vill ha en utsläppsfri innerstad 2030. Vi vill skapa en levande stad med hög livskvalitet, minskad klimatpåverkan och där alla barn får goda uppväxtvillkor, säger Daniel Helldén (MP) i ett pressmeddelande.