VÄSBY 2040. I förslaget till översiktsplan finns tre områden där majoriteten och Alliansen tycker olika kring bostadsbyggande. Foto: Källa: Upplands Väsby kommun, Grafik: Sanna Tuurala

Här vill politikerna bygga – och inte bygga

Det råder bostadsbrist i Väsby och alla partier vill framstå som "den stora bostadsbyggaren" inför valet i september. Här är områdena där de tycker olika.

  • Publicerad 15:30, 19 feb 2018

Majoriteten och oppositionen är i stort överens om var det ska byggas i Väsby. Men det finns tre områden där de tycker olika: Sättra vid Mälaren, Söderby vid Rotebroleden och Stora Alby.

I Kairo och Sättra vill Alliansen bygga Väsby sjöby med 1 000 bostäder. Majoriteten vill bevara området och utveckla det till ett natur- och friluftsområde.

– Sjöbyn är i betydligt mindre skala än sjöstaden (3 000 bostäder) och rimmar bättre med områdets karaktär, säger oppositionsrådet Oskar Weinmar (M).

– För mig är det oklart vad Alliansen menar är de säger att områdets karaktär ska bevaras. I området finns i dag stora tomter med från början 40 fritidshus som har permanentats. Med den detaljplan som antogs 2011 blir det totalt 70–80. Skulle man ha 1 000 hus av samma typ får man bebygga hela skogen uppe på höjden. När Väsby sjöstad lanserades konstaterade man att det krävdes minst 3 000 bostäder för att få underlag för kollektivtrafik, skola etcetera. Sjöbyförslaget är att gå tillbaka till där allt startade, säger Lennart Olsen (MP), ordförande för kommunstyrelsens miljö- och planutskott.

I Söderby, vid Rotebroleden, vill Alliansen skapa ett bostadsområde. Majoriteten vill i stället utveckla området för verksamheter.

– Här skulle det kunna ligga 1 500–2 000 bostäder, med ett jättebra läge nära Rotebroleden, säger Oskar Weinmar (M).

– Alliansens förslag var ute på remiss innan valet 2014 och blev nedgjort av alla regionala instanser. Det kommer att skapa bilberoende och kommer aldrig bli ett hållbart område, säger Lennart Olsen (MP).

Går det inte att bygga i områden som inte är kollektivtrafiknära?

– Det går naturligtvis. Men enligt den regionala utvecklingsplanen bör 95 procent byggas i kollektivtrafiknära lägen och vi tycker att det måste finnas gröna ytor kvar. Då kan man inte lägga ut villamattor i perifera lägen. Vi tycker att Söderby har ett bra läge för bullrande och störande verksamheter, som redan finns i området. Hit skulle man till exempel kunna flytta Skanskas byggupplag som ligger 700 meter söder om Väsby station och bygga 1 000 nya stationsnära bostäder i stället, säger Lennart Olsen (MP).

Även i Stora Alby vill Alliansen bostadsutveckla. Tillsammans med Sättra och Söderby skulle detta kunna generera 4 000–6 000 bostäder, enligt Oskar Weinmar (M).

Majoriteten är inte emot att bygga i Stora Alby, men det är långt ned på priolistan. Området står som "bostadsreserv" i översiktsplanen.

– Det kan bli aktuellt om 10–20 år. Vi kommer att vara fullt upptagna med andra projekt de kommande åren. Området är en del av Rösjökilen och det finns inte kommunalt vatten och avlopp, säger Lennart Olsen (MP).

Både de rödgröna och Alliansen vill att centrala Väsby ska utvecklas till stad, och även här finns en skillnad: Alliansen vill att normen ska vara fem våningar mot gatan plus en indragen takvåning för att bättre nyttja markytan, medan de rödgröna vill ha fyra plus en.

– Det ger ett ökat underlag. Vi pratar inte Manhattan, det går verkligen att bygga trevligt och mysigt, säger Oskar Weinmar (M).

– Jag vill inte överdriva den skillnaden mellan oss. Vi är båda överens om att hushöjderna ska kunna variera utifrån normen för att få dynamik i gestaltningen, säger Lennart Olsen (MP).

Finns det något område där de rödgröna vill bygga och inte Alliansen?

– Den frågan är lätt att svara på. Ingenstans, säger Oskar Weinmar (M).

– Jag vet inte om det finns något område där vi vill bygga och där de inte vill bygga, säger Lennart Olsen (MP).

MER Kommunpolitiken

De rödgröna partierna är i majoritet i kommunfullmäktige. De består av Socialdemokraterna (16 mandat), Miljöpartiet (5 mandat), Vänsterpartiet (4 mandat) och Väsbys bästa (2 mandat).

Alliansen är i minoritet i kommunfullmäktige. De består av Moderaterna (13 mandat), Liberalerna (4 mandat), Centerpartiet (2 mandat) och Kristdemokraterna (2 mandat).

Sverigedemokraterna (3 mandat) ingår inte i något av blocken.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Envisa änder tog sig in i Vincents lägenhet

Nyheter Oväntat besök fick smutsigt slut En kväll satt brandmannen Vincent Lundholm och tittade på tv hemma i ettan på Tegelvägen i Väsby. Plötsligt hörde han ett ovanligt ljud: simfötter mot blött golv.onsdag 26/6 15:57

Sofia och Hampus årets kulturstipendiater

Nyheter Violinist och gitarrist prisade av Upplands Väsby kulturskola Violinisten Sofia Cronwall, 18, och gitarristen Hampus Häggström, 19. Där har ni namnen på årets stipendiater på Upplands Väsby kulturskola.onsdag 26/6 12:34

Var tolfte barn i Stockholm har förälder hos Kronofogden

Nyheter LISTA: Skuldsatta barnfamiljer – så ser det ut i varje kommun i Stockholms län Nästan 42 000 barn i Stockholms län lever i familjer med minst en förälder som har skulder hos Kronofogden. Stor skillnader finns dock mellan kommunerna.onsdag 26/6 11:38
Stockholm Direkt