Visionsbild över framtidens energihamn i Värtan sedd från Millesgården på Lidingö. En ny "skyline" av bland annat cementsilos. Foto: Råformat

Här vill staden bygga 100 meter höga silor

När staden flyttar Cementas cementdepå från Lövholmen till energihamnen vid Värtan vill man samtidigt bygga högt. Riktigt högt.

  • Publicerad 14:08, 25 sep 2018

När detaljplanen nu är ute på samråd framkommer att Stockholm Exergi, det delvis kommunalt ägda energibolaget som kommer driva anläggningen, kräver höga byggnader för sin verksamhet.

Planen som ska utveckla energihamnen i Norra Djurgårdsstaden till "modern industrihamn" innebär att den högsta tillåtna byggnadshöjden utökas från dagens 22 meter till 25-35 meter och på två platser till 55-100 meter. På det sättet menar man att en utveckling av Stockholm Exergis verksamhet samt flytten av byggmaterialföretaget Cementas anläggning från Lövholmen möjliggörs.

Beskedet: Här kan Stockholm få ny stadsdel

En annan sak som framkommer i planerna är att man vill utsmycka hamnen med konst. "Konstverk kan med fördel projiceras på siloanläggningen för cement eller på andra höga byggnader" skriver man i detaljplanen.

Samrådet pågår till den sista oktober och ett samrådsmöte hålls den 11 oktober klockan 16:30-19:30 på Folkkulturcentrum i Hjorthagen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Nytt gym bara för tjejer på Kungsholmen

Nyheter "Ska fortsätta vara som ett lekland" Egen träning, eller i grupp och bootcamps. Hälsoföreläsningar och workshops. Allt bara för kvinnor. Nu har ett nytt gym öppnat på Kungsholmen.onsdag 12/12 11:30

Louddens vattensalamandrar får nytt hem

Nyheter Fridlysta groddjuren flyttar till Kaknäs När Louddens oljehamn utvecklas till bostadsområde måste vattensalamandrarna flytta på sig. Nu har de fridlysta djuren fått en ny adress vid Kaknäs.onsdag 12/12 11:09