Trafikerat. Stationshuset och de gamla tågen som trafikerade järnvägen i Barkarby förr. "Jag hoppas innerligt att de inte byter namn på stationen som det varit tal om", säger Elisabeth. Foto: Mikael Andersson

Här visas det gamla Barkarby – i minsta möjliga format

Sedan några veckor tillbaka kan de som rör sig i Barkarby centrum njuta av gamla landmärken längst ner på en husfasad. Konstnären bakom det hela är Barkarbybon Elisabeth Carlsson, 80, som kallar konsten för "mysgraffiti".

  • Publicerad 16:04, 16 aug 2019

Barkarbybo. Även om Elisabeth Carlsson inte var pigg på att flytta till Barkarby som barn, har hon blivit kvar sedan dess. Foto: Mikael Andersson

Det började i väntan på en taxi för någon månad sedan. Elisabeth Carlsson satt på den svartmålade bänken utanför sin port i Barkarby centrum, och tittade på den slitna husfasaden vid entrén.

– Det här kanske man kan göra något åt, tänkte jag. Så jag målade en liten dörr, och skrev att 'Herr Balke' bor där. Och en 'stör ej'-skylt, berättar Elisabeth.

Inspirationen kom från en konstnär i Malmö som häromåret skapade gatukonst i miniformat nere på marknivå, med detaljerade, dockskåpsliknande butiker utmed husfasader i staden.

Elisabeth nöjde sig inte med Herr Balke – istället väcktes tankarna på att skildra det gamla Barkarby. Hon flyttade med familjen från Solna till Barkarby 1952, där hennes pappa byggde ett hus.

Flyttlasset gick i samma veva som Elisabeths tonår skulle dra igång, och särskilt glad åt flytten var hon inte.

– Det här var landet! Och där var det ju tragiskt att bo. Jag kom för sjutton gubbar från Solna, där spårvagnen gick flera gånger i timmen, haha, säger hon.

– Här gick man över järnvägen för att komma till stationen, så var det då! Och det var Håbobussen som gick in till stan, och stannade vid Norra Bantorget, minns Elisabeth.

Skildrar en svunnen tid

Resultatet blev flera konstverk som visade byggnaderna runt det som då var navet i Barkarby; stationen och servicen som fanns där. Bland annat målade hon Barkarbys gamla biograf, där Elisabeth minns att det var paus mitt i filmen för att projektorn skulle laddas om. Och posthuset och tingshuset, som då bestod av både taxistation och skomakeri.

– Jag fick ihop ett helt samhälle! När jag ser det nu handlar allt på något sätt om kommunikation, det bara blev så, det fanns ingen sån tanke från början.

Posten. Posthuset i Barkarby på 1950-talet, så som Elisabeth minns det. Foto: Mikael Andersson

"De får väl vräka mig!"

Metoden då? Elisabeth har målat med akrylfärger på duk, lackerat verken för att de ska tåla väder och vind, för att sedan själv sätta upp de färdiga verken nederst på en husfasad i Barkarby centrum.

– Det är mysgraffiti. Men jag var hemskt rädd när jag satte dit dem, för att någon skulle se mig, säger hon och fortsätter:

– Jag har inte frågat Järfällahus (som äger huset, reds anm.) eller några politiker om jag fick sätta upp det här, och de är ju de som bestämmer. De får väl vräka mig härifrån! Ni får komma och bjuda på kaffe och bulle i fängelset.

Trots att Elisabeth till en början motsatte sig flytten till Barkarby, har hon bott kvar på olika adresser i området.

– Jag saknar när det var mer folk här som kom och gick, nu har det blivit ett spökcentrum. Jag var på väg att flytta härifrån en gång, men kände att nej, jag ska nog vara kvar. Man rotar sig.

Hon har sett folk som gått förbi konstverken och glatt kommenterat dem. Hur länge de kommer sitta kvar återstår att se – liksom om centrumbesökarna kan vänta sig fler verk framöver.

– Jag funderar på att göra ett "50 år senare", när det är 2000-tal och visa hur allt har förändrats. Vi får se om det blir så.

Navet förr. Taxistation, skomakeri och telefonkiosk. Elisabeth betonar att verken är hennes egen uppfattning och minnen av hur saker och ting såg ut, och att exempelvis telefonkiosken har modifierats från verklighetens motsvarighet. Foto: Mikael Andersson

Stör ej! Det första miniatyrkonstverket satte Elisabeth upp utanför sin port i Barkarby. Foto: Mikael Andersson

Det här är Elisabeth

Namn: Elisabeth Carlsson

Ålder: 80

Bor: Barkarby

Gör: Ligger bakom minikonstverken som skildrar några av Barkarbys landmärken från 1950-talet, nederst på husfasaden intill Helikoptervägen 10 i Barkarby centrum.

I sin konst har hon genom åren bland annat skildrat mobbning och hur barn riskerar att hamna i kläm när föräldrar skiljer sig.

Stockholm Direkt