BOHAG. Så här såg det ut under taket vid Plattan den 2 februari. I onsdags tömdes platsen. Golvet städades efteråt med bakteriedödande medel. Foto: Andreas Jennische

Hård debatt i fullmäktige om EU-migranter på Sergels torg

Vikarierande socialborgarrådet Ewa Larsson (MP) fick upprepade gånger försvara avhysningen av fattiga EU-migranter på Sergels torg, när saken debatterades i fullmäktige på måndagskvällen.

  • Publicerad 19:20, 16 feb 2015

Det var i onsdags som polisen vräkte det 50-tal EU-migranter som bott på Sergels torg, som StockholmDirekt skrivit tidigare.

Både socialborgarrådet och polisen har beskrivit insatsen som välplanerad och genomförd enligt stadens nya riktlinjer, medan andra har kritiserat den för att vara ”icke konstruktiv”.

Många frågor om avhysningen

Det vikarierande socialborgarrådet Ewa Larsson (MP) fick försvara insatsen för både Andrea Ström (M) och Stina Bengtsson (C) under frågestunden i stadshuset på måndagen.

Bengtsson (C) ville veta varför de som vräktes inte fått ta med sig alla sina tillhörigheter innan Plattan städades.

– Avhysningen skedde helt enligt de riktlinjer vi bestämt. De fick information två dagar i förväg om akutplatser och härbärgen att vända sig till. När de gick därifrån fick de bara ta med sig det de kunde bära, sa Ewa Larsson.

Vårberg ligger långt bort

Stina Bengtsson berömde nya majoriteten för att ha utökat antalet sovplatser på Vinternatt men var mindre nöjd med att det nya akutboendet i Vårberg ”ligger ganska långt bort och har man inte pengar är det svårt att sig dit”.

Bengtsson kritiserade också att de som vräktes inte fått ta med sig alla sin ägodelar.

– Det var inte bara kartonger som lämnades kvar, där fanns också annat som den som bor på gatan behöver. Det här var inte bra gjort och det har du ansvar för, sa Stina Bengtsson (C).

Vikarierande socialborgarrådet nöjd med insatsen

Ewa Larsson (MP) sa att insatsen gått rätt till och berömde alla som varit med att ta fram stadens riktlinjer. Hon gav också "en eloge" till alla som var med på plats för att genomföra själva avhysningen.

– Jag vill tacka mina kolleger för det här gedigna arbetet. Jag delar inte Stinas uppfattning på någon punkt, sa Larsson.

Mer traditionellt biståndsarbete

När Andrea Ström (M) en liten stund senare tog upp avhysningen igen och undrade hur staden ska fördela 150 sov- och akutplatser till cirka 500 hemlösa EU-migranter i Stockholm, sa Ewa Larsson att staden ska presentera fler nya hjälpinsatser framöver. Hon utlovade också mer av gammalt traditionellt biståndsarbete.

– Vi har mer saker på gång. Min uppfattning är att de flesta inte vill vara här och tigga utan hellre vara hemma med sina barn, sa Ewa Larsson.

Tre beslut om fyra helt andra saker

Det här beslutade de 101 ledamöterna i kommunfullmäktige på måndagskvällen:

Ja till Brofästet: 580 bostäder, två förskolor och ett antal publika lokaler i Norra Djurgårdsstaden.

Ja till 165 lägenheter och förskola i Kristineberg, på tomten för gamla Krillans krog. C kritiskt till att en fotbollsplan byggs i Fredhällsparken.

Ja till 400 studentlägenheter vid Gärdet.

Ja till att bygga om Grimsta IP till allsvenskan för 58 miljoner kronor. M, KD och C reserverade sig mot beslutet. Förra mandatperioden sa alla tre partier ja men då skulle allt kosta 47 miljoner kronor.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.