Kommunfullmäktige. Foto: Andreas Jennische

Hård debatt om obetydligt skattebeslut

Den grönblå majoriteten har lovat att sänka kommunalskatten med 16 öre för 2019. Men på måndagskvällen fattade kommunfullmäktige, efter en lång debatt, beslut om att låta skatten vara oförändrad. Ett tag.

  • Publicerad 20:11, 26 nov 2018

Det viktigaste först: Måndagens beslut om att låta skatten i Stockholms stad ska vara oförändrad betyder i praktiken ingenting.

Beslutet är att betrakta som ren formalia. De grönblå kommer att sänka skatten med 16 öre för 2019 men det beslutet fattas först om drygt två veckor när hela budgeten för nästa år ska klubbas.

Så varför behandlades då ett förslag om att låta kommunalskatten vara oförändrad på måndagskvällen? Jo, för att kommunallagen säger att kommande års skattesats måste vara klubbad senast den 30 november för att alla preliminära skatteuträkningar ska hinna göras i som planerat.

Det viktiga beslutet dröjer

Den grönblå majoriteten hann inte klart med sina interna förhandlingar i tid och valde därför att lägga fram ett "låtsasförslag" på oförändrad skattesats bara för att kunna leva upp till lagen.

Debatten i kommunfullmäktige kom trots allt att handla om den skattesänkning som de grönblå senare aviserat och som alltså ska beslutas i december.

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) passade på att ge M, MP, L, C och KD en känga för hanteringen av ärendet.

–  Hur kunde nya majoriteten inte komma överens om en så fundamental sak som skattesatsen i tid?

"Det blir absurt"

Det var inte helt lätt att hänga med i svängarna. Ännu svårare blev det när det hela utvecklades till en klassisk budgetdebatt – trots att inga budgetar ännu lagts fram för kommunfullmäktige.

I ett replikskifte med oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) om kommande förändringar av felparkeringsavgifterna, kallade trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) kvällens ordboxning för "konstig".

–  Vi har inte vår egen budget framför oss, vi har inte er budget framför oss, det blir absurt! sa Daniel Helldén.

S, V och Fi ville inte lyssna och argumenterade gång på gång för att en kommande skattesänkning kommer att leda till neddragningar på en rad områden. De rödrosa riktade särskilt hårt kritik mot den forne samarbetskollegan Miljöpartiet.

–  Jag förstår att du tycker att det är jobbigt att diskutera det här, men det vi har att diskutera är skattesatsen, och ni vill sänka den, sa Anna Rantala Bonnier (Fi) till Daniel Helldén (MP).

Beslutet att behålla skatten oförändrad ett kort tag till fattades efter en två timmar lång debatt och votering.

De grönblå motsatte sig alla påståenden om att kommande skattesats och budget leder till neddragningar.

Kommunalskatt 2018

Stockholms kommunalskatt är 17,90 kronor per intjänas hundralapp.

Under 2019 kommer den att vara 17,74 kronor per intjänad hundralapp (-0,16 kr).