Jan Valeskog, stadsbyggnadsråd. Samt en skiss på husen som planeras snett över gatan från Svandammen. Foto: Arkiv/Utopia

Hård kritik från boende mot nya husen i Spånga

I veckan publicerade vi skisser på de nya flerbostadshusen som planeras snett mittemot Svandammen. Spångabornas kritik har inte varit nådig.

  • Publicerad 16:55, 8 mar 2018

Projektområdet, snett över gatan från Svandammen, blir en förlängning av Värsta Allé. Foto: Stockholms stad

40 bostäder planeras byggas snett mittemot Svandammen i Spånga, vilket vi skrev om tidigare i veckan. Förslaget, som möjliggör bygget av två sammanbyggda lamellhus på fem våningar, är just nu ute på samråd.

– Det är ett perfekt läge; nära till kommunikationer, idrottsanläggningar och centrum. Platsen finns också med som en möjlig plats för stadsutveckling i den nya översiktsplanen som antogs i kommunfullmäktige i februari, med Sörgårdsvägen utpekat som ett framtida urbant stråk. Det finns ett stort politiskt stöd för att bygga här, säger Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsråd om projektet.

Men på vår Facebook-sida och i lokala grupper har kommentarerna om bygget rullat in. ”Rostfula klossar”, ”fängelselika bunkrar” och ”b**skorvar” är ord som beskriver majoriteten av omdömena. Några få ger också projektet tummen upp och tycker att det är kul att det händer något.

Förslaget mottogs inte av några ovationer på vår Facebook direkt, hur har ni tänkt med designen?

– Jag vill inte kommentera synpunkter i det här läget, men stilen ska vara anpassad till området. Men sen är ju också poängen med samrådet att vi ska få in så breda synpunkter som möjligt. Ofta kommer det in bra förslag, säger Jan Valeskog (S).

I förslaget går att läsa att naturmarken där bostäderna planeras anses vara en ”högst trolig” spridningszon för groddjur. På platsen finns också flera utpekade träd som bedöms vara värda att bevara, däribland en rödlistad ask.

Den här rödlistade asken och grodorna, hur motiverar ni att ni gör er av med dem?

– Det finns en del grönt i närheten så jag vet inte om vi gör oss av med grodorna direkt. Men det finns en politisk enighet att vi ska förtäta alla stadsdelar och bygga 140 000 nya bostäder fram till 2030, för att underlätta för unga att få en bostad och för att minska bostadskön, säger Jan Valeskog.

Förslaget väntas sedan antas i slutet av året.

Nytt förslag på samråd

Projektet Spånga C Väst rymmer 40 bostäder som planeras byggas vid grönområdet vid Antons backe, också kallat Lillskogen. Förslaget är ute på samråd den 6 mars till och med den 3 april.

Har du åsiker om bygget? Samrådsmöte hålls onsdagen den 14 mars 2018 kl 17.30–19.30, i lokalen Fyrkanten på Tekniska nämndhuset, Fleminggatan 4.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nej – Midsommarfirandet är inte hotat

Nyheter Falskt rykte rör upp känslor i Norra Ängby Enligt ett Facebook-inlägg från Norra Ängby Trädgårdsstadsförening såg det traditionsenliga midsommarfirandet i Björklunds Hage ut att vara hotat. Men så allvarligt är inte läget, menar Carola...torsdag 21/6 13:26

Ge dig ut på sjön – utan egen båt

Nyheter Sjölivet i Västerort och Järfälla som inte kostar skjortan En av alla fördelar med att bo i Västerort och Järfälla sommartid är såklart närheten till Mälaren. Stranden i all ära men ibland vill man kanske njuta av sjön utan att behöva hoppa i plurret. Här är...torsdag 21/6 12:42