Samarbetsvilliga. Anna König Jerlmyr (M) är öppen med sin vilja att skapa en majoritet i Stockholms stad genom att Alliansen och Miljöpartiet samarbetar. Daniel Helldén (MP) har än så länge bara sagt att han är öppen för samarbete med alla partier utom med SD. Foto: Sacharias Källdén / Linda Gren

Hård kritik mot Alliansens och MP:s samtal

MP + Alliansen = ilskna stockholmare. Utsikten att det kan bli blågrönt styre i landsting och kommun, får flera av våra läsare att ilskna till rejält.

  • Publicerad 13:35, 13 sep 2018

Tanken på en ostoppbar grön Helldén-Hulk upprör

"Jag har för första gången röstat på Alliansen i Stockholm och det enbart för att få bort Daniel Helldén från makten i stadshuset. Hur ska man göra för att stoppa honom?"

Så lyder en typisk kommentar på stockholmdirekt.se från en besviken medborgare. Nyheten om att Alliansen – M, C, KD, L – vill styra med Miljöparitet för att kunna vinna den kommunala makten, och behålla den i landstinget, får känslorna att svalla. Tanken på en ostoppbar grön Helldén-Hulk upprör flera av våra följare i sociala medier.

Bekräftar: Alliansen vill samarbeta med MP

"MP och Daniel Helldén, då kommer snö och is ligga kvar på trottoarer även nästa vinter", skriver en läsare, som spår att Stockholm då går mot en "Game of thrones"-liknande vargavinter.

MP riskerar att krossas

En annan kommenterare är rädd att MP tar hela handen om de får minsta lilla finger. En tredje tror att tungt MP-inflytande ger totalt trafikkaos:

"Laglösheten som de flesta hjälmförsedda visar idag kommer att vara så utbredd att ingen normal gångtrafikant vågar sig ut på stan och inga bilister vill bo kvar."

Tankegången att det här ändå kommer sluta värst för MP självt eftersom de riskerar att krossas, som redaktör Jarnlo uttryckte det i en krönika, är också utbredd:

"Om MP skulle samarbeta med Alliansen så kan de räkna med att sjunka ännu lägre till nästa val. MP-väljare är inte borgerliga väljare och kommer se det som ett svek", skriver en mer sansad analytiker.

Positiva röster finns

Men här finns även glada tillrop. "MP + Alliansen kan mycket väl vara det staden behöver", tycker en, medan andra skriver:

"Jättebra! Både för miljön och för oss som bor i stan och alla tusentals cyklister och gångtrafikanter."

"Intressant koalition. Då blir det ett blocköverskridande samarbete, precis som Lövfen efterfrågat."

"Alliansen och Miljöpartiet har erfarenheter av samarbeten."