Föräldrarna Lamis Achiti (t v) och Elin Råssmo Perlebrant tycker det måste vara tydligt att skolan ger frukt till de barn som inte har med egen. Foto: Mikael Andersson

Hård kritik mot fruktstund på Hässelbyskola

Föräldrar till elever i årskurs två i Smedhagsskolan uppmanas i ett veckobrev att skicka med barnen frukt till skolan varje dag – trots att maten i skolan ska vara avgiftsfri. Men rektorn på skolan hävdar att det rör sig om ett missförstånd.

  • Publicerad 11:36, 5 okt 2017

Föräldrar till barn i årskurs två på Smedshagskolan i Hässelby har reagerat efter att de uppmanats av skolan att skicka med barnen frukt varje dag.

I ett veckobrev till föräldrarna står det:

"Vi vill återigen påminna er vårdnadshavare att ta med frukt till barnen dagligen eftersom vi tyvärr äter lunch senare än tidigare läsår."

– Det är inte okej. Alla har inte råd med det och ska barnen då sitta och titta på när de andra har fruktstund? säger föräldern Elin Råssmo Perlebrant.

– De får frukt efter klockan 16 men till fruktstunden innan lunch säger min son att de måste ta med frukt. Ibland kanske man inte har hunnit handla frukt och det kan också kännas orättvist för barnen när de inte får samma slags frukt, fyller föräldern Lamis Achiti i.

Skolan ska vara avgiftsfri

Enligt skollagen ska skolan vara avgiftsfri och det gäller också måltiderna. Skolinspektionen har tidigare kritiserat skolor på två andra platser i Sverige där föräldrar behövt skicka med frukt dagligen (se faktaruta).

– Generellt när det gäller avgifter i skolan är det okej med någon enstaka obetydlig kostnad som är frivillig. Den som inte har med egen frukt måste ändå få möjlighet att vara med på fruktstunden med frukt från skolan, säger Hanna Antonsson, kommunikatör på Skolinspektionens presstjänst.

Enligt skolans rektor Lolitha Nilsson ger skolan frukt till de barn som inte har med sig egen till fruktstunden. Men föräldrar som vi har pratat med känner inte igen det. Foto: Mikael Andersson

"Jag tycker att det är bra att barnen får i sig frukt och brukar skicka med till skolan. Men ibland glömmer jag och skolan har inte sagt något om att de ger barnen frukt i så fall", säger föräldern Katarina Keronen. Foto: Mikael Andersson

"Det är felformulerat"

Enligt skolans rektor, Lolitha Nilsson, handlar det hela om ett missförstånd.

– Det är felformulerat i veckobrevet och vi menar inte att barnen måste ha med sig frukt, säger hon.

Men formuleringen är ju rätt tydlig, vad menar ni då?

– Att det är okej att skicka med frukt om man vill men att man inte måste.

Brevet hänvisar till den sena lunchen, hur kommer ni lösa det framöver om barnen är hungriga?

– Om lunchen är senare än klockan 12 ser vi till att barnen får en halv frukt var. Men vet man med sig som förälder att man börjar jobba tidigt och lämnar på fritids så får man gärna skicka med barnet en macka eller frukt till skolan om man vill det.

Elin Råssmo Perlebrant och Lamis Achiti säger att de inte känner igen att skolan har sagt att de ger frukt till de barn som inte har med sig egen.

– Jag kommer alltid skicka med frukt för jag tycker att det är viktigt. Men de borde skriva i veckobrevet att de som inte har möjlighet att ta med frukt får av skolan istället, säger Elin Råssmo Perlebrant.

Det håller även rektor Lolitha Nilsson med om.

– Det är inte så att man har en fruktstund där några äter frukt och andra tittar på. Det måste omformuleras i veckobrevet så att det blir tydligt. Vi är en skola i ett socioekonomiskt utsatt område och det är faktiskt så att vi har barn som äter dagens enda ordentliga måltid här i skolan.

Skolan ska erbjuda elever näringsriktiga måltider utan kostnad

Enligt skollagen ska skolan ska vara avgiftsfri men i enskilda fall kan t ex en bussbiljett eller entréavgift till ett museum vara okej. Kostnaden ska vara "obetydlig" och aktiviteten frivillig.

Samma gäller för frukt i skolan. Det är okej att vid en utflykt be föräldrarna ta med en frukt men det är inte okej att kräva att elever dagligen ska ha med sig frukt till en gemensam fruktstund.

Skolinspektionen har i tidigare beslut kritiserat en skola Oxelösund 2012 och en skola i Alingsås 2013 för att elever utan frukt hemifrån inte kunde delta i den dagliga fruktstunden på samma villkor de andra eleverna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

DEBATT. "Modigt utspel om alternativ till drogstraff lovar gott"

Debatt Ordföranden för Brukarföreningen i Stockholm positiv till nytt utspel En nollvision för skador och dödlighet i samband med användning av droger vore mycket mer modernt och än en nollvision för droganvändning i sig, skriver Niklas Eklund från Brukarföreningen Stockholm.måndag 16/7 12:30

Ingen prognos för när Stockholm City kan öppna

Nyheter Rulltrappskaoset: ✓Okänd lagerstatus på reservdelar ✓Hela stationen fortsatt stängd Efter rulltrappshaveriet i Citybanan i förra veckan är station Stockholm City fortfarande stängd och ingen prognos finns för när den kan öppna. Stockholm Odenplan öppnade i morse efter att alla utom...måndag 16/7 11:53