Ombud. Lorentz Blixt och Chokri Harki på OKQ8 i Närlunda tar hand om dagens paketskörd från Schenker. Foto: Daniel Cannervik

Hård press på paketombuden

Näthandeln ökar så snabbt att logistiken inte hänger med. Frågan är hur länge handlarna pallar trycket. Gränsen är nära, menar några av dem.

  • Publicerad 08:48, 1 feb 2019

Ekerö är helt klart ett ställe vi kommer att stärka upp.

Black friday höll på att knäcka många lokala handlare. Coop i Stenhamra fick använda en stor del av sitt lager för att få plats med alla paket. OKQ8 i Närlunda fick ta in en container.

Men även om julhandel och mellandagsreor nu är över kvarstår frågetecken inför framtiden. Kommer de att klara det på sikt?

Nej, tveksamt, menar flera av handlarna.

– Det är inte hållbart varken i dag eller i längden, säger Joakim Nordqvist, butikschef på Coop Konsum i Stenhamra.

Butiken byggde om 2016 beräknat på en viss ökning av paketleveranser. Men det slog i taket redan förra året. Butiken är i dag ombud för Postnord och Schenker, men har nyligen slutat med DHL.

– Vi kunde inte ha alla tre. Det är en enorm kostnad för oss. Vi behåller Postnord och Schenker, men om fem år får vi se hur mycket vi har kvar.

Bensinstationen OKQ8 i Närlunda har valt att begränsa sig till Schenker. Dagens nivå är hanterbar, men det får inte öka, säger delägaren Lorentz Blixt.

– Vi är uppe på en maxnivå redan nu, både resurs- och ytmässigt. De senaste åren har det varit en konstant ökning och vi ser ingen hejd på det. Det är en väldigt viktig servicefunktion, men det är ont om lokaler.

Enligt Lorentz Blixt blir den egna försäljningen lidande när paketleveranserna ständigt ökar.

– Ersättningen är så låg, så för oss blir det ett nollsummespel. Vi måste sätta vår kärnverksamhet i första rummet.

Även Ica-handlaren Mikael Dahlbäck i Tappström, paketombud för Postnord, upplever att det börjar bli svårt.

– Volymerna ökar hela tiden, så det kommer till en gräns där butikerna inte längre klarar av det. Här på Ekerö har Postnord vidtagit åtgärder och öppnat upp fler ställen, det har avlastat oss.

Så ni har inte nått gränsen?

– Vi hade gjort det om vi inte hade fått den här avlastningen, säger Mikael Dahlbäck.  

Hos statliga Postnord, den största aktören på marknaden för paketförsändelser, är man väl medvetna om att många handlare upplever en allt hårdare press som ombud.

– Vi ser ju det också. Vi kan inte förvänta oss att det finns hur mycket utrymme som helst, men vi kommer att öppna upp fler ställen, det finns en plan för det här året. Vi jobbar ständigt för att underlätta för ombuden, säger Annette Rihagen, chef för Postnords ombudsnät i Sverige.

För Ekerös del är det nya ombud på gång, inom kort.

– Det är inte påskrivet än så jag kan inte gå ut med några namn, men Ekerö är helt klart ett ställe vi kommer att stärka upp, säger Annette Rihagen.

Här kan du hämta paket

• Ica Tappström: Postnord

• Ica Skå: Postnord

• Coop Stenhamra: Postnord, Schenker

• Coop Kungsberga: Postnord

• Circle K Träkvista: Postnord

• OKQ8 Närlunda: Schenker

• Mälarö Färg & tapet: DHL

Källa: Postnord, Schenker och DHL

Visa merVisa mindre

De vill skapa en plats för lokala arbetslivet

Nyheter Ska matcha arbetssökande och lediga jobb Med det nystartade projektet Arbetsplats Mälaröarna vill sex initiativtagare matcha lokal arbetskraft med jobb på öarna. – Det kan underlätta vardagen och minska pendlingen, säger Karin Sigge.fredag 5/6 11:47

Liberalerna hoppar av Mälarökoalitionen

Nyheter "Har inte lyckats ta över makten" Planen på att få till ett maktskifte i kommunen lyckades inte. Efter två år väljer nu Liberalerna att hoppa av Mälarökoalitionen – som därmed upplöses helt.torsdag 4/6 15:23

Kollektivkörfältet nu öppet för bilar

Nyheter Med byggarbeten påverkas framkomligheten i morgontrafiken. Nu beviljar länsstyrelsen ett undantag och låter bilister köra i kollektivkörfältet på Ekerövägen.onsdag 3/6 16:58

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt