Budgetdebatten fortsätter till klockan 22 ikväll. Foto: Andreas Jennische

Hård retorik i debatten om hemtjänsten

Stora skillnader i synen på äldreomsorgen. Debatten om Stockholms äldrepolitik blev bitvis hård under tisdagens budgetdebatt.

  • Publicerad 16:02, 9 dec 2014

Den nya majoriteten vill göra en översyn av valfrihetssystemet inom hemtjänsten. Tanken från de rödgrönrosas sida är att ”rensa upp i hemtjänstträsket” med över 200 olika utförare, som Ann-Margarethe Livh (V) uttryckt saken inför valet i höstas.

Individen ska få fortsätta att välja utförare men kraven ska skärpas och dåliga privata alternativ ska tas bort. Innehållet är viktigare än ett stort antal utförare, lyder argumentet.

Ett resultat av detta är att flera stadsdelar redan bestämt att inte förlänga vissa avtal med privata äldreomsorgsföretag.

Dennis Wedin (M) är en av de hårdaste kritikerna av den rödgrönrosa given. Han kallar det här ”vänsterpartistisk och ideologisk plakatpolitik” där ”fullt fungerande verksamheter återkommunaliseras".

– Ni utgår inte från personal eller från de äldre. Skäms på er. Ni utgår inte från deras vilja, säger han under tisdagens budgetdebatt om äldrepolitiken.

"Inte plakatpolitik"

Mirja Räihä (S) anser att den typen av kritik är överdriven. Socialdemokraterna låter sig inte styras av några vänsterpartiska plakat.

– Det är knappast någon hemlighet att vi reserverat oss mot LOV, lagen om valfrihet, från början. Vi behöver ha kommunala verksamheter kvar för att bibehålla kompetensen inom kommunen, säger Mirja Räihä.

En prioriterad fråga för MP

Åke Askensten (MP) är också nöjd med att äldreomsorgen nu ska förändras.

– Fler händer i vården är inte bara ett slagord, det måste bli verklighet. Det här har varit en av våra prioriterade frågor och vi miljöpartister är väldigt nöjda med den här äldrebudgeten, säger han.

Replikskiftena blev många. Dennis Wedin (M) igen:

– Jag vill bara påminna om några saker vi har gjort på det här området. Vi har höjt timpenningen, vi har gått till val på en kontinuitetsbonus och ersättningar för gångtider. 84 procent av de äldre är nöjda idag. Utgår ni inte från en konstig ideologi snarare än från verkligheten?

"Vi ska höja kvaliteten"

Nej, säger Clara Lindblom (V) och försvarar den stundande utredningen av valfrihetssystemet.

– Vi har tre grundläggande punkter för den här utredningen: mer inflytande för äldre och personal, krav på viss bemanning och tillräckligt hög grad av samverkan med övriga delar av vården. Vi gör det här för att höja kvaliteten inom äldreomsorgen, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.