DUELL. Det hettade till i Vasaparken när bostadsfrågan debatterades av Anna König Jerlmyr (M) och Karin Wanngård (S). Moderator var Viktor Barth-Kron från Dagens Nyheter. Foto: Per Brandt

Hårda ord mellan Stockholms politikertoppar

Ämnet bostäder i Stockholm fick Vasaparksduellen att hetta till. M-toppen Anna König Jerlmyr gick till hård attack mot finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

  • Publicerad 20:34, 4 sep 2018

Tryggheten, skolan, jobben och bostäderna var de stora ämnena när finansborgarrådet Karin Wanngård (S) och oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) drabbade samman i Vasaparksduellen ikväll.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ordväxlingarna och meningsskiljaktigheterna haglade inte helt oväntat och under bostadsdebatten hettade det till när Karin Wanngård bland annat pratade om en rekordhög byggtakt och deras löfte om bostadsgaranti för unga, 18-24 år, under kommande mandatperiod.

– Moderaternas lösningar är dyra andrahandsuthyrningar, utförsäljningar och marknadshyror. Det är ingen lösning för våra unga, sa hon bland annat.

Det fick Anna König Jerlmyr att höja rösten rejält och anklaga Socialdemokraterna för att medvetet ljuga i sina kampanjer.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Moderaterna är inte för marknadshyror. Kan vi sätta stopp för denna felaktiga propaganda som nu sprids av Socialdemokraterna och Hyresgästföreningen. Jag tycker att vi har sett den här typen av kampanjer i USA där partierna svartmålar och far med osanning och medvetet sprider felaktig information. Det är inte bara i den här frågan, vi har sett många exempel runt om i Sverige och på olika språk, hur man medvetet far med osanning för att skapa oro. Jag kommer aldrig bidra till detta om jag får något att säga till om, sa hon bland annat.

Karin Wanngård bemötte inte den kritiken i hennes replik, men upprepade att M står för marknadshyror i sin slutreplik.

– Jag kan snabbt konstatera att Moderaterna inte har något svar till 18-åringen eller 24-åringen hur de ska bo i Stockholm. Det svaret levererar Socialdemokraterna. Vi lovar att införa en bostadsgaranti för unga, sa hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Anna König Jerlmyrs anklagade då henne för att leverera tomma vallöften.

– Karin Wanngård lovade att korta bostadsköerna inför förra valet, de har ökat i antal och längd. Hon lovade att införa en 85-årsbostadsgaranti för äldre. Vi ser vallöfte på vallöfte som inte upprätthålls. Vi ska definitivt bygga så unga kan flytta hemifrån. Vi vill till exempel halvera tomthyran för små ettor, vi vill hålla markanvisningartävlingar för byggherrar att bygga billiga lägenheter. Vi har konstruktiva förslag och far inte med svartmålning eller osanna löften. Det behöver inte Stockholms unga, de behöver en första bostad för att ta sitt första jobb, sa hon.