Skyddsnät. Kravet på registerutdrag är bara en liten pusselbit i arbetet mot att göra idrottsvärlden tryggare, menar Johan Fryberg, Riksidrottsförbundet. Foto: Claudio Britos

Hårdare kontroller ska hindra sexförbrytare i barnidrotten

Uppdrag granskning har avslöjat att en handbollstränare som tidigare dömts för sexuellt ofredande mot en 14-årig flicka efter domen fått uppdrag hos bland annat Skogås HK och IFK Tumba. Nu införs nya krav om utdrag ur belastningsregistret.

  • Publicerad 16:59, 29 aug 2019

Från årsskiftet 2019–20 ska alla idrottsföreningar begära utdrag ur belastningsregistret från alla anställda och ledare som har kontakt med barn, enligt nya krav från Riksidrottsförbundet.

Uppdrag granskning avslöjade förra veckan att en handbollstränare som tidigare dömts för sexuellt ofredande mot en 14-årig flicka passerade uppdrag i fem olika klubbar innan domen uppdagades. Då var han tränare för ett flicklag i IFK Tumba.

Enligt IFK Tumba hade de då redan begärt utdrag ur mannens belastningsregister men ännu inte fått ta del av det.

– Sedan säsongen 2017–18 begär vi utdrag från alla nya ledare och med jämna mellanrum även med befintliga ledare. Men jag vill poängtera att det inte räcker. För misstanke om brott står ju inte med där. Det är jätteviktigt att också ringa referenser, säger Leif Jonsson, styrelseledamot i IFK Tumba.

Hans bild är att många föreningar fortfarande har mycket att jobba med. Brist på tid och resurser kan göra det lockande att lita på en trevlig person som ställer upp, menar han.

”Han var omtyckt”

Den dömde tränaren arbetade också som domare och anlitades bland annat av Skogås HK. Vid några tillfällen tränade han flick- och pojklag i föreningen.

– Han var omtyckt som domare så han hade skapat ett förtroende. Men hade det gått längre än ett par provträningar hade vi bett om ett utdrag ur belastningsregistret, säger Ulrica Engström Nilsson, vice ordförande i Skogås HK.

I dag har Skogås skärpt rutinerna ännu mer. De ska börja begära utdrag ur belastningsregistret en gång om året från ledare och även föräldrar som är med på cuper.

Sexbrott mot barn är solklara fall, men ska vi avfärda de som har begått andra typer av brott också? Idrotten kan vara utestängande eller en plattform där man kan få in folk som har varit snett ute.

Jonas Morin, ordförande i Huddinge basket, höjer en varningens finger. Foto: Arkivbild

"Idrotten får inte bli exkluderande"

Även Huddinge basket har börjat begära utdrag. Men klubbens ordförande Jonas Morin poängterar att det inte får leda till att föreningar exkluderar alla med en prick i registret.

– Sexbrott mot barn är solklara fall, men ska vi avfärda de som har begått andra typer av brott också? Idrotten kan vara utestängande eller en plattform där man kan få in folk som har varit snett ute. Vi jobbar i utsatta områden och där finns det andra grupperingar som drar. Då måste det finnas goda krafter som kan suga upp dem, säger han.

På klubben KFUM JKS med bas i Bredäng och Norsborg, resonerar man i liknande banor. Föreningen har över 400 medlemmar och bedriver verksamhet för unga inom sju sporter. Seuri Basilio, sektionsansvarig på JKS Basket, berättar att de ännu inte begär utdrag ur belastningsregistret när de tar in nya ledare till ungdomsverksamheterna.

– Allt står med i belastningsregistret. I vårt område kan det finnas de som har begått brott åtta år bakåt i tiden men som inte är samma personer i dag som då. Genom att begära ut utdrag finns det en risk att vi stänger ute folk för att de avstår från att söka tjänsten, säger han.

Barn har utsatt roll

Istället stämmer de av med referenser och tidigare föreningar som personen arbetat för och undersöker om det funnits varningssignaler kring personen.

I år har de även börjat bjuda in föreläsare som jobbar med barnen kring vad som kan vara ett opassande beteende från vuxnas sida. Syftet är även att få barnen att våga prata och berätta om något händer.

Vår roll är att stötta föreningarna med utbildningar och i deras värdegrundsarbete. Det förebyggande arbetet är avgörande.

– Det är diffust för barn vad som är ett lämpligt beteende. Barn har en utsatt roll och ser på sina tränare som ledarfigurer, säger Seuri Basilio.

Riksidrottsförbundet kräver bara ett begränsat utdrag ur belastningsregistret, vilket endast visar domar i grova brott som mord, dråp och sexualbrott.

Kravet är bara en liten pusselbit i arbetet mot att göra idrottsvärlden tryggare, menar Johan Fryberg, avdelningschef inom Riksidrottsförbundet.

– Vår roll är att stötta föreningarna med utbildningar och i deras värdegrundsarbete. Det förebyggande arbetet är avgörande, säger han.

Visselblås anonymt

Om du blivit utsatt för eller vet om övergrepp eller trakasserier i din klubb ska det i första hand anmälas till din styrelse. Om händelsen kan vara ett brott ska det polisanmälas.

Om du inte vågar anmäla händelsen finns det sedan november 2018 en krypterad visselblåsartjänst hos riksidrottsförbundet. En sådan anmälan kan du göra helt anonymt.

Hos riksidrottsförbundet finns också idrottsombudsmannen som kan utreda ärenden och guida föreningar i hur de borde gå tillväga.

Visa merVisa mindre