BIDRAGSKOLL. Kommunalrådet Josefin Malmqvist (M) vill ha fler i arbete och börjar med att anställa extra många socialsekreterare. Foto: Ulrica Andersson

Hårdare krav för bidrag med nytt styre

Tuffare krav på personer som får försörjningsstöd och nolltolerans mot bidragsfusk.  Så ska arbetslinjen införas i Sundbyberg.

  • Publicerad 08:48, 7 mar 2016

Vi tar det på allvar, det ska inte löna sig att fuska

Moderaterna vill införa vad de kallar för arbetslinjen i Sundbyberg. Efter maktskiftet i slutet av förra året har Josefin Malmqvist (M) tagit över som ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden. Hon har gått ut på offensiven inför att budgeten togs på senaste nämndmötet: Kostnaderna för försörjningsstödet ska minska och sommarjobben till unga ska omfördelas.

– Det blir ju en rivstart. Vi vill se till att vända den negativa trend som vi har sett och minska utanförskapet, säger Josefin Malmqvist.

Kostnaderna för försörjningsstöd utmärker sig i Sundbyberg jämfört med de andra kommunerna i länet. Moderaterna inför därför ”nolltolerans mot bidragsfusk”.

– I Solna har man upptäckt 1,8 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar.

Men det är inte fastslaget att det förekommer fusk i Sundbyberg. Att för mycket bidrag betalas ut kan lika gärna bero på att bidragsmottagaren inte förstår regelverket. En annan förklaring är att olika handläggare är olika generösa.

– Vi har fått indikationer på det, säger Josefin Malmqvist, som menar att det är en fråga om rättssäkerhet.

Ett aktivitets- och närvarokrav införs. Målet är att personer som får försörjningsstöd ändå ska vara sysselsatta på heltid, med aktiviteter som leder framåt på vägen mot ett arbete.

– Vi tror att människor vill arbeta. Därför vill vi stötta människor att få ett jobb – på heltid. Att göra allt man kan under dagen för att öka möjligheterna, till exempel lära sig svenska eller att skriva ett bättre cv, säger Josefin Malmqvist.

Att införa dessa krav ska samtidigt minska risken för att personer som får ekonomiskt bistånd även jobbar svart.

– Vi tar det på allvar, det ska inte löna sig att fuska, säger Malmqvist.

Något som väckt kritiska röster är att socialtjänsten ska kunna göra hembesök. I andra kommuner har krav på att ta emot hembesök kritiserats av Justitieombudsmannen – men det finns en skillnad: I Sundbyberg ska hembesöken vara ett erbjudande.

– Man kryssar i en ruta, vi kommer inte att kräva det. Ett hembesök kan också leda till att handläggaren identifierar behov av saker som personen inte visste att det går att få bistånd för. Någon kanske sover på en madrass på golvet och har rätt till en riktig säng, säger Josefin Malmqvist.

Tio socialsekreterare kommer att anställas på heltid. Satsningen är den största i budgeten för social- och arbetsmarknadsnämnden. Personalkostnaderna kommer att öka med 13,9 miljoner kronor, där åtta miljoner är en extrasatsning utöver den expansion som hade behövts ändå på grund av inflyttningen.

En tjänst kommer att arbeta enbart med uppföljningar och kontroller av utbetalningar. Ett team riktar in sig mot bostadsfrågor. För någon som har svårt att hitta en bostad kan det bli aktuellt att söka en bostad i en annan kommun.

Särskilda riktlinjer kommer att tas fram för att se till att bedömningarna görs på samma sätt, oavsett vilken handläggare som fattar beslut. Utvärderingar av kommunens arbetsmarknadsinsatser kommer också att göras.

Flyktingströmmen, som nu har börjat mattas av, väntas innebära högre kostnader för försörjningsstöd under kommande höst och vinter. Där krävs insatser för att få ut nyanlända på arbetsmarknaden.

– Nu ska vi vända på alla stenar. Vi har varit lite fyrkantiga i Sverige och krävt formell kompetens. Någon som tagit hand om sina äldre släktingar kanske kan arbeta inom äldreomsorgen, säger Malmqvist.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sundbyberg och AIK ska stärka flickhockeyn

Nyheter Sundbybergs IK och AIK har tecknat samarbetsavtal som i första steget ska lyfta flickhockey till en ny nivå och Per Håkansson, sportchef och ungdomsansvarig i SIK, är "mycket hoppfull".tisdag 4/8 14:46

Lilla Parken repeterar ny musikal

Nyheter Hoppas att FHL lättar på restriktionerna Lilla Parken har inlett repetitionerna inför en ny musikal på kulturscenen Bristol, men består coronarestriktionerna blir det ingen premiär till höstlovet.tisdag 4/8 11:05

Bibblan tipsar: Sundbybergsböcker till sommarens läsning

Nyheter "Chansa och låna lite av varje" Bibliotekarien Paulina Drakenstedt tipsar om böcker med koppling till Sundbyberg som kan passa bra i hängmattan.måndag 3/8 15:02
Stockholm Direkt