Skärpt. Hyresmarknaden ska bli säkrare, är regeringens mål med de nya hårdare reglerna för andrahandsuthyrning. Foto: Jon Flobrant/Unsplash

Hårdare straff för fiffel med hyreskontrakt

Den 1 oktober ska det vara slut med svarthandel av hyreskontrakt, hoppas regeringen. Då träder nämligen nya, hårdare lagar i kraft med strängare straff, där du som inte sköter dig riskerar fängelse. Här är fyra saker du bör tänka på om du rör dig på andrahandsmarknaden.

  • Publicerad 19:00, 11 sep 2019

Åtgärder mot ockerhyra

1. Om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand får du maximalt ta ut 15 procent extra på din egen förstahandshyra. Det ska täcka möbler och faktiska kostnader för exempelvis el och bredband och står numera specificerat i lagtexten. Det blir också lättare för dig som hyresgäst att kräva tillbaka pengar om du haft för hög hyra. 

– Tidigare har man riskerat att få betala tillbaka överhyran för ett år tillbaka. Nu förlängs det till två år, säger Ellinor Rapp på Hyresgästföreningen, till tidningen Hem & hyra. 

Längre fängelsestraff

2. Det blir nu brottsligt att köpa ett hyreskontrakt svart. Om du betalar pengar för att köpa ett hyreskontrakt så kan du bli straffad med fängelse i upp till två år, förutom att du riskerar att bli av med kontraktet. Att sälja svartkontrakt har varit olagligt sedan tidigare, men nu förstärks straffskalan. Då riskerar du fängelse i upp till fyra år. 

Andrahandshyran dyrast i Stockholm

– Den olagliga handeln med hyreskontrakt drabbar såväl enskilda som hyresmarknaden och samhället i stort. Därför föreslår vi nu kraftfulla åtgärder, säger justitieminister Morgan Johansson i ett pressmedelande. 

Kan orsaka vräkning

3. Om du hyr ut din lägenhet olovligt så riskerar du också att bli av med ditt hyreskontrakt. Tidigare har det ansetts vara en förmildrande omständighet om du flyttade tillbaka till din lägenhet, men så är inte längre fallet. Framförallt har nu hyresvärden rätt att säga upp dig med omedelbar verkan och utan förvarning. 

Hyra ut olovligt blir brottsligt

4. En gång, ingen gång, men två gånger...? Om du både hyr ut din lägenhet olovligt, och dessutom till ockerhyra, så betraktas det numera som ett brott. Det kan straffas med fängelse i upp till två år. 

Billigare att bo i andrahand i Stockholm

– Vi inser att det blir hårt för en del, men vi vill ha en legitim hyresmarknad. Det är fullt rimligt att man inte ska kunna köpa sig förbi en kö eller ta ut för hög andrahandshyra, säger Hyresgästföreningens förbundsjurist Johan Mirtorp till Hem & hyra.