BESLAG. Peter Lindblom och hans kollegor var med när den felparkerade bilen i Rissne togs i beslag. Foto: Leif Oldenburg

Hårdare tag mot bilmålvakter

Nu blir det tuffare tag mot bilmålvakter. I Sundbyberg beslagtas felparkerade bilar med mer än 5 000 kronor i böter och obetalda avgifter. Solna planerar att följa efter.

  • Publicerad 16:31, 26 nov 2018

Tillämpningen har inte blivit rutin förrän nu.

Redan 2014 gjorde en ny lag det möjligt för polis och kommun att beslagta en felparkerad bil med över 5 000 kronor i fordonsrelaterade skulder. Om skulderna betalades fick ägaren tillbaka bilen.

Lagen infördes för att komma åt de så kallade bilmålvakterna. Kriminella registrerar ofta sina bilar på en målvakt och struntar i att betala parkeringsböter och andra avgifter. Målvakten är formellt betalningsansvarig men har inga tillgångar. Oftast finns det inte en krona att kräva ut för staten.

Vissa målvakter har stått som ägare för över 3 000 bilar. I januari 2017 hade de 153 värsta bilmålvakterna i landet tillsammans 57 000 bilar med en sammanlagd skuld till samhället på över 400 miljoner kronor.

BETALA. Ägaren kan lösa ut bilen om han eller hon betalar böter och eventuella avgifter. Foto: Leif Oldenburg

Felparkerade bilar tas i beslag Foto: Leif Oldenburg

Trafikfarliga

Men trots att lagen varit kraft i fyra år är det först nu som den börjar realiseras.

– Vi kom inte igång förrän 2016 och tillämpningen har inte blivit rutin förrän nu, säger Peter Lindblom, polis i Solna-Sundbybergs lokalpolisområde.

Förra året togs 173 fordon i beslag i polisområdet, i år har det hittills blivit 98 bilar. I Sundbyberg stod en person som ägare till 150 bilar.

– Det är viktigt att få bort de här fordonen från gatorna. Många är parkerade trafikfarligt eller upptar ytor som skulle kunna göras tillgängliga, säger Anna-Maria Lönnqvist, driftsamordnare på tekniska enheten i Sundbyberg.

I Solna finns ett uppdrag i budgeten för 2019 att arbeta för att stoppa bilmålvakter.

– Vi har börjat arbeta med den här frågan även i Solna. Jag ser ingen anledning till att det inte händer något här också under nästa år. Kriminella bryr sig inte om kommungränser, säger Samuel Klippfalk (KD), kommunalråd och ordförande i Trygghetsrådet.

BORT. Anna-Maria Lönnqvist och Peter Lindholm var med när tre bilar forslades bort i Rissne Foto: Leif Oldenburg

Bilmålvakter

En bilmålvakt äger bara fordonet på papperet. Den verkliga ägaren syns inte i fordonsregistret och slipper betala exempelvis p-böter och fordonsskatter.
Fordon med över 5000 kronor i skulder kan tas i beslag – men bara om de står felparkerade på kommunal eller statlig mark. Därför är parkeringsvakterna viktiga i kampen mot bilmålvakter.
Ägaren måste betala skulderna för att få tillbaka bilen. Annars skrotas fordonet eller säljs på auktion.
Enligt Transportstyrelsen äger 180 bilmålvakter cirka 63 000 fordon.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Solna

100 nya lägenheter i Råsunda

Nyheter Stort byggprojekt ska påbörjas i Solna Byggbolaget Serneke har i dagarna skrivit avtal med Wåhlin Fastigheter om projektet Bellona i Råsunda. I den stora entreprenaden ingår 100 nya lägenheter och 70 befintliga som ska renoveras.fredag 15/2 13:02

Namninsamling för att rädda Bergshamraskolan

Nyheter "Det är viktigt med en lokal skola" Bergshamraskolans högstadium ska läggas ner. Men varken elever eller föräldrar tänker ge sig så lätt. Nu har de startat en namninsamling för att rädda högstadiet.fredag 15/2 13:01

Populäraste böckerna i Solna 2018

Nyheter Pleijels roman lockade Solnaborna till läsning Totalt lånade Solnaborna 246 187 böcker från biblioteken 2018. Tre kvinnliga författare toppar listan för mest utlånde böcker för vuxna.fredag 15/2 9:00