Staden ska "förstärka framkomlighetskontrollen" av de viktiga cykelstråken för att komma till bukt med problemet med fordon som parkerar där. Foto: Andreas Enbuske

Hårdare tag ska hålla cykelfälten fria

Staden ska ta till ännu tuffare tag mot fulparkerare och byggbråte i cykelfält och cykelbanor. Flera nya åtgärder ska undersökas.

  • Publicerad 08:00, 5 dec 2018

Staden har de senaste åren försökt få bukt med felparkerare i cykelfält och cykelbanor för att öka framkomlighet och säkerhet. Nu väntar ännu hårdare tag, enligt de grönblåas nya budget. Politikerna ger nu trafikkontoret uppdraget att ta fram förslag på ytterligare åtgärder.

Stadens nya stränga order mot fulparkerare: Lappa direkt!

Ett exempel kan vara Liberalernas förslag om ha speciella p-vakter som bara bevakar cykelstråken. Det välkomnas av Patrik Silverudd (L), ledamot i trafiknämnden: "Allt vi kan göra för att öka trafiksäkerheten för inte minst cyklister är generellt sett bra", säger han i en kommentar.

Färre felparkerare i cykelfält bötfälls

Enligt Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd, kan det även bli aktuellt med fler åtgärder som riktade informationskampanjer kring reglerna (att man inte får stanna i cykelfält), kameraövervakning (men det är en regeringsfråga) och att skapa fler lastplatser för att skapa bättre förhållanden för lasttrafiken. Även höjningen av p-böterna kan ge effekt, menar Helldén.

Så mycket höjs p-böterna i Stockholm

Så står det i budgeten

Trafiknämnden ska "förstärka en systematisk och kraftfull framkomlighetskontroll av de viktigare cykelstråken som ofta blockeras av felparkerade bilar eller andra uppställda fordon och föremål"