Kristina Forsgren, insatschef, och Måns Gauffin, biträdande insatschef. Foto: Sacharias Källdén

Hårdsatsning mot kriminalitet på Plattan

Den senaste månaden har polisen tillsammans med staden och fastighetsägare i Klara-området satsat för att "återta kvarteren". Resultatet? Tryggare känsla, enligt handlarna.

  • Publicerad 20:06, 9 nov 2017

Plattan med omnejd är för många sedan länge synonymt med knark och kriminalitet. I somras skedde flera stora gängbråk och för ungefär en månad sedan bestämde sig polisen att satsa för ökad trygghet i området.

– Det här är allmänhetens plats. Den ska inte "ägas" av någon, man ska känna sig trygg här, säger Måns Gauffin, kommunpolis med ansvar för Norrmalm och biträdande insatschef.

Polisen samarbetar nära med Stockholms stad, SL, fastighetsägarna i området, socialtjänst och andra aktörer i Klara.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Jag har lång erfarenhet av samverkan och det är ju så att samhället inte bara kan förvaltas av svensk polis. Jag vågar påstå att det här är en av de enskilt viktigaste insatserna som vi har gjort, säger Kristina Forsgren, polisens insatschef, och fortsätter:

– Ett exempel på vad samarbetet har gett är att vi har fått upp ökad belysning vilket skapar mer trygghet och att kollektivtrafikens vakter har blivit mer uppmärksamma.

De senaste fyra veckorna har man arbetat brottsförebyggande. Bland annat genom att "omhänderta och föra bort folk som inte ska vara i området".

– Det kan handla om minderåriga. Där samarbetar vi med socialtjänsten. Vi jobbar också med ungdomsjouren och gränspolisen, säger Kristina Forsgren, och tillägger att det är viktigt att poängtera att alla som hänger i området inte är kriminella.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Måns Gauffin berättar att polisen under den särskilda satsningen den senaste månaden har ökat närvaron i Klarakvarteren.

– Men vi har funnits här hela tiden och vi kommer att fortsätta finnas i området. Vi tittar på hur vi på bästa sätt kan utnyttja våra resurser, vilka tider som vi behövs mest och så vidare. Allt tillsammans med ungdomsjouren, City i samverkan och stadsdelen.

Än har polisen inte hunnit följa upp insatsen men handlare som de har pratat med säger att de upplever ökad trygghet.

Johanna Engman, stadsdelsdirektör på Norrmalm, är också mycket nöjd med samarbetet.

– Alla har hittat sina roller och kan bidra. Vårt uppdrag är att samordna det hela. Till exempel kan vi ordna alternativa aktiviteter för unga som annars hänger på Sergels torg, säger Johanna Engman.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här ska burgare kriga mot burritos

Nyheter Jihan Yacoob är trött på ställen som "bara" serverar burgare. Nu tar han sitt amerikanskmexikanska koncept "burgers vs burritos" till Kungsholmen.torsdag 21/6 16:17

Ny gratisfestival på Östermalm

Nyheter ✓Morgonyoga ✓Aw-häng ✓Livespelningar Yoga, musik och föreläsningar. Mötesplatsen "A house" i gamla arkitekturhögskolan ordnade gratis minifestival i veckan som gick och tanken är att den ska bli återkommande.torsdag 21/6 15:58