Harry Gelvås Foto: Lotten Engbom

Harry har bott 90 år i Täby: "Ingen idé att flytta nu"

Harry Gelvås, 90 år, föddes i Täby Kyrkby. En plats han fortfarande bor kvar på. Här berättar han om åren i Täby, och livet med Täby IS.

  • Publicerad 15:19, 26 okt 2017

"Jag föddes alldeles här i närheten av centrum. Vi bodde i en bostad som tillhörde Elimkapellet på Allfarvägen. Då var det så klart inte samma standard. Vi fick hämta vatten ute och två kvällar i veckan fick vi bada och basta på Kyrkskolan. Då var det bara åker och äng och några hus här och där.

När jag föddes bildades Täby municipalsamhälle (administrativ enhet), det var just Kyrkbyn som bröt sig ut. Men då hette det inte Kyrkbyn, då var det här Täby och sedan var det Viggbyholm, Roslags Näsby och så vidare.

Jag gick i Kyrkskolan, i sju år. Utvändigt ser den likadan ut och när den fyllde 100 år nyligen var jag där. Det hade inte ändrats så mycket.

Sedan flyttade familjen upp till Byle, Nybo hette huset. Det var väldigt mycket namn på villorna, jag har för mig att det inte var så mycket vägnamn förr. På den tiden var det ganska stora tomter i Byle. Det var känt för bra luft och det kom folk från Stockholm som byggde sommarställen. Nu börjar det bli skrämmande olikt. Det är så bebyggt och de har styckat tomterna.

När jag var elva, tolv år flyttade familjen till Allfarvägen igen, en kåk som hette Furuliden. Då fanns bara Täby IS som föreningsliv här och när jag var 15, 16 år började jag vara med där uppe vid festplatsen, gamla IP. Det var en fotbollsplan och hoppgrop för längdhopp. Då sprangs det 100 och 200 meter ute på Prästgårdsvägen. Själv spelade jag mest boll. Men den där kohagen, först skulle man frakta bort sigillen (avföringen) från korna, sen krita planen. Korna tog Prästgården hand om dagen innan match.

I början på 50-talet gick vi upp en serie, och då var inte kohagen godkänd att spela på längre. Ja, vad alla var glada när IP (Vikingavallen) byggdes. Täby IS spelade där till Tibblevallen blev klar. Jag har årskort och brukar gå på IK Frejs matcher. Det är mitt IP brukar jag säga. Jag var med när det invigdes 1956. Då spelade jag själv, en match mot AIK. Det blev 2-2. Det glömmer man inte.Sport var den fritidssysselsättning man sysslade med. Det fanns inte så mycket annat, i alla fall inte för mig.

Jag säljer fortfarande granar åt Täby IS. Vi började 1955 och nu står vi utanför Ica och säljer. Täby IS har betytt väldigt mycket för mig. Vi har något som heter gamla Tis:are. I midsommarveckan uppvaktar vi avlidna klubbkompisar och går med en blomma till kyrkogården. Det är bra att traditionen hålls.

Jag minns när höghuset och Midgårdsvägen byggdes 1955. Det var efterlängtat, för det behövdes bostäder. Jag flyttade själv in på Midgårdsvägen. Det var underbart, en helt ny värld. Vi var åtta syskon hemma och nu hade jag en helt tvåa med väldigt mycket utrymme.

Det har aldrig blivit av att jag flyttat från Täby, och nu är det ingen idé. Jag har väl trivts. Och så har jag haft bekantskapskretsen nära. Jag tycker Täby varit bra, men det är skamligt att de inte gjort något åt festplatsen sen den brann. På 50-talet började det med pingstfest där, sedan midsommar och sedan blev det dans onsdag, fredag, lördag fram till mitten av augusti"

Harry Gelås

Ålder: 90 år

Bor: Täby Kyrkby

Favoritplats i Täby: "Den som varit under uppväxten är fest- och idrottsplatsen. Det kan man gott säga".

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52

Vi är stockholm