Saknar tillstånd. Foto: Sophie Stigur

Hårt slag mot stor krogkedja i Stockholm

Det kan bli kärvare för älskare av billig starköl i framtiden. En av Stockholms populäraste krogkedjor har blivit av med sitt alkoholtillstånd.

  • Publicerad 15:53, 16 mar 2018

Det handlar om delar av familjen Cakirs krogimperium, vars rötter går tillbaka till början av 90-talet och grundandet av Dovas på Sveavägen.

Nu är det fyra restauranger som i ett svep förlorar rättigheterna att sälja alkohol. Och det på grund av allvarliga och omfattande brister i ekonomin. Krogarna som med omedelbar verkan blir av med tillstånden är:

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

✓ Båda Lion bar på Sveavägen

✓ Lion bar på Östgötagatan

✓ Marquise bistro bar på Sveavägen

Ärendet är snårigt och gäller ett företag vid namn Café Birger Jarl, fram till nyligen styrt av Lion bar-ägarna. Enligt Skatteverket har Café Birger Jarl ett flertal gånger anlitat vad som kallas "fakturaskrivande företag", som enligt Ekobrottsmyndigheten är ett sätt att tvätta svarta pengar. Företagen skriver ut falska fakturor så att den som anlitar dem kommer undan skatt, arbetsgivaravgifter och andra avgifter.

Populär pub på Söder blir av med tillståndet

Komplicerat fakturafifflande

– Det är oerhört komplicerat. Skatteverket har upptaxerat Café Birger Jarl på närmare en halv miljon på grund av det här, eftersom de anser att de undandragit sig skatt, säger Carina Cutlip, chef på socialförvaltningens tillståndsenhet.

Det är Skatteverkets beslut som ligger till grund för att socialförvaltningen tar tillbaka tillstånden för de fyra krogarna. Eftersom samma människor suttit i styrelsen för Café Birger Jarl som de tre Lion bar och Marquise bistro bar, så påverkar det rätten att servera alkohol på samtliga restauranger.

– De här ägarna har då menat att de handlat i god tro och inte känt till det här. Men vi menar att det är på deras ansvar att ha koll på vilka de har att göra med, enligt alkohollagen, säger Cutlip.

"Ingen kommentar"

Ibrahim Cakir är en av de män som sitter i styrelsen för alla de drabbade restaurangerna.

– Vi håller på att överklaga beslutet för fullt. Det har inte gått till som de säger, det är inte sant, säger Ibrahim Cakir och hänvisar sedan till sitt juridiska ombud för vidare kommentarer. Lion bar-advokaten vill dock inte kommentar ytterligare.

Eftersom de överklagat kan det finnas en chans att Lion bar får fortsätta kränga bärs under tiden processen pågår. De har begärt vad som kallas inhibition hos förvaltningsrätten. Om det går igenom så kan de fortsätta ha öppet som vanligt tills överklagandet är avhandlat.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Klassiskt kebab-ställe på Södermalm prickat för dåligt kött

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

SPECIALENKÄT: Vilken emoji är du?

Nyheter Kolla in stockholmarnas svar på internationella emojidagen I dag är det den internationella emojidagen. Vi drog ut på stan med den självklara frågan.tisdag 17/7 13:29

Här förfaller det anrika huset på Södermalm

Nyheter ✓För fint för att rivas – för farligt för att användas ✓Var hem åt Aftonbladets grundare I tre år har den förfallna Hovings malmgård på Söder stått tom och övergiven. Nyligen restes ett staket runt huset, för att skydda lekande barn från lösa delar som rasar ner från byggnaden. Nu riktar...tisdag 17/7 11:39