Förskolorna i Farsta går med mångmiljonförlust. Nu tvingas de spara. Foto: Ylva Bergman

Hårt sparkrav på förskolorna i Farsta

Nio miljoner i förlust, så ser det ut på förskolorna i Farsta stadsdel. Det har gjort att de måste spara in på såväl material som vikarier.

  • Publicerad 12:08, 29 nov 2017

Förskolorna i hela Farsta stadsdel dras med stora underskott, under 2016 gick de med drygt en miljon kronor minus och prognosen för 2017 hamnar på betydligt mer, minus nio miljoner.

– Det är andra året i rad med väldigt ansträngd ekonomi för förskolorna i Farsta stadsdel. Det innebär att man måste spara på det ena och det andra, säger Lars Jilmstad (M), vice ordförande i Farsta stadsdelsnämnd.

Orsaken är enligt förvaltningen, felaktiga prognoser. De har fått färre barn än de räknat med, ihop med ökade lokal- och personalkostnader.

– Det här drabbar verksamheten oerhört hårt. Det absolut nödvändigaste, förbrukningsmaterial, kan köpas in men om till exempel digitala verktyg, som det är meningen att vi ska använda i arbetet med barnen, går sönder finns inga pengar att köpa nytt, säger Charlotta Fristedt, Lärarförbundets representant i Farsta.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vikarier tas in bara i nödfall och det saknas ekonomiskt utrymme att anställa fler förskollärare, något som är akut i Farsta eftersom stadsdelen är näst sämst i staden med 36 procent utbildade förskollärare. Kravet är minst 41 procent.  

– Bristen på vikarietillsättning ökar arbetsbelastningen som redan är hög och det leder till en sämre kvalitet på verksamheten, säger Charlotta Fristedt.

Omfördelar personal

Chefen för förskolorna i Farsta, Ingalill Gustavsson, säger att förskolecheferna köper in det material de behöver.  

– Sedan kan det ju vara så att man väntar med större inköp, som att byta ut alla madrasser. Och vikarier tar vi bara in när vi verkligen behöver, inte så fort en person är sjuk. I första hand försöker vi omfördela personalen på förskolan och så jobbar man alltid, säger hon. 

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android 

På senaste stadsdelsnämndsmötet krävde Alliansen svar från de styrande politikerna om hur de tänker vända trenden.

– Vi har platser över på våra förskolor och det har gjort att det varit svårt att få ihop ekonomin, men efter årsskiftet vet vi att barnkullarna kommer att öka, säger Lars Bäck (V), ordförande i Farsta stadsdelsnämnd.

Stadsdelen tänker också kräva mer exakta prognoser över hur många barn som kommer att behöva förskoleplats framöver så att man kan anpassa lokaler och personal.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43