Drömstart. Nya Padel Zenter i Årsta har fått en bra start. Vd:n Thomas Sandström går ibland in på banan själv och kör. Foto: Sacharias Källdén

Hårt tryck i Zlatans padelhall i Årsta

Intresset för racketsporten padel ökar, något som Padel Zenter Årsta vittnar om under sitt första år. För att få en plats på banorna bör man boka veckor i förväg.

  • Publicerad 14:06, 25 mar 2019

Nio stora padelbanor, uppdelade mellan grått och grönt konstgräs är det första som möter en när man tar klivet in i den lagerlokal som sedan ett drygt år tillbaka husar Padel Zenter i Årsta.

Varför stavas det "Zenter"? Anledningen är enkel: Zlatan Ibrahimovic är delägare.

Foto: Sacharias Källdén

Jag har spelat tennis tidigare, men det var 20 år sedan sist. Men jag tror jag har känsla för det.

Några av de som har mötts av samma vy som oss är polisen Niklas Bovin och hans tre polare, som besöker Årsta Padel Zenter för första gången. De är nybörjare av rang.

– Det är första gången jag spelar padel. Jag har spelat tennis tidigare, men det var 20 år sedan sist. Men jag tror jag har känsla för det, säger en entusiastisk Niklas Bovin innan han går ut på padelbanan och börjar svinga.

Niklas Bovin och hans kompisar spelar med racket för första gången på 20 år. Foto: Sacharias Källdén

Thomas Sandström, vd:n för Padel Zenter, har själv spelat padel under en längre tid och förklarar att padel är en folklig sport som passar alla typer av människor.

– Padel är en sport för alla. Ungdomar som äldre, direktörer till byggarbetare. Det är det som gör sporten rolig, att den är tillgänglig för alla, säger han.

Att det är en sport som lockar många kan Padel Zenter vittna om. Vill man ha tillgång till en av banorna under eftermiddagar och kvällar bör man boka i god tid, gärna två veckor innan.

Högt i tak. Hallen har 12 meters takhöjd, viktigt för att bollen inte ska slå i taket. Foto: Sacharias Källdén

Det var länge självklart för Thomas Sandström att etablera en hall i Stockholm. Att det blev just Årsta skedde av en slump, då Thomas sätter hårda krav på vilka hallar som passar för padel, bland annat takhöjd, yta och närhet till kommunikation.

– Det är svårt att hitta ett ställe att bygga en ny hall på som uppfyller kraven som jag följer, samma som de har under internationella matcher. Men jag hittade denna i Årsta och läget är bra. Man hittar inte en sån här hall innanför tullarna, säger Thomas Sandström och fortsätter:

– Men jag är öppen för möjligheten att bygga nya hallar i Stockholmsområdet, och vi expanderar på andra orter i landet, bland annat en helt ny anläggning i Jönköping.

Foto: Sacharias Källdén

Tre snabba om padel

Padel kan enkelt beskrivas som en kombination mellan squash och tennis. Matcher spelas på en plan 10x20 meter med ett nät som skiljer lagen åt, likt tennis. Planen är också omsluten av fyra väggar i samma anda som squash.

Padelracken skiljer sig från de i squash och tennis. Istället för att strängar består racken av kompositmaterial, vilket gör att slagen blir dovare och mindre kraftfulla.

1974 utformades de regler som man spelar idag, och sedan 1992 arrangeras världsmästerskap i padel som spelas vartannat år.

Padel Zenter ligger i en gammal industrilokal intill Årstafältet. Foto: Sacharias Källdén

Så rena eller smutsiga är Stockholms bad

Nyheter LISTA: Baden där du kan kasta dig i – men här ska du inte hoppa i plurret Staden genomför ständigt vattenprover på Stockholms allmänna badplatser för att säkerställa att vattnet inte utgör någon hälsorisk. Här är resultatet av ditt bads senaste mätning.tisdag 25/6 19:00

Trasig pump bakom badavrådan i Långsjön

Nyheter Gäller tills vidare Avrådan för bad i Långsjön pågår fortfarande medan man undersöker om en havererad pumpstation har läckt utsläpp eller inte.tisdag 25/6 13:20