Hårt tryck på Kungsholmens öppna förskolor

Trycket är hårt på Kungsholmens öppna förskolor. Ofta blir det fullt så fort att föräldrar och barn tvingas vända i dörren. Nu letar stadsdelen efter större lokaler.

  • Publicerad 20:00, 28 nov 2018

Efterfrågan på platser på Kungsholmens öppna förskolor är stor och särskilt i höst har trycket varit mycket högt.

– Föräldrar kommer och går under passen så det är svårt att föra någon tillförlitlig statistik. Men uppfattningen hos vår personal är att trycket har varit väldigt hårt, framför allt under hösten. Det är en ut, en in och det blir ofta kö, säger Sofia Tejler, enhetschef för Kungsholmens öppna förskolor.

Det finns en öppen förskola i Rålambshovsparken med plats för elva föräldrar och barn och en i Kristineberg med plats för 14 föräldrar och barn.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vad det beror på att trycket varit extra hårt i höst är svårt att svara på men eftersom de öppna förskolorna är så pass små så räcker det med att en föräldragrupp på fem-sex föräldrar ändrar sina rutiner och börjar besöka oss. Folk kommer från hela Stockholm till Kungsholmens öppna förskolor, säger Sofia Tejler.

Då får Stora Essingen ny stor förskola

När Vårt Kungsholmen besöker den öppna förskolan i Rålambshovsparken är det ovanligt få besökare.

– Det är nästan alltid helt fullt här. Vid tjugo i nio brukar folk stå och häcka vid gungorna för att få plats. Det är supermysigt att det är så intimt och pedagogerna tar sig verkligen an alla barn och ger dem uppmärksamhet. Och sångstunden är grym, säger Christopher Törnqvist Lembke, pappa till Vivi, 15 månader.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu tittar stadsdelen på om det går att flytta någon av de öppna förskolorna till en större lokal på Kungsholmen.

– Jag har varit och tittat på några men har inte hittat någon lämplig än. Det finns vissa krav som måste uppfyllas. Den måste till exempel ligga centralt, gärna nära kommunala färdmedel. Och så ska lokalerna vara fräscha och andas 2018. För många nyblivna föräldrar är det första kontakten med förskolan, säger Softa Tejler.

Förskolor stänger på grund av branden i SL-garaget

Tanken är att det ska finnas plats för 20-25 föräldrar plus barn i den nya lokalen.

– Om lokalen tar emot för många besökare minskar närheten till pedagogerna. När vi gjorde en brukarundersökning i våras framhöll många lokalernas litenhet som positivt. Flera föräldrar uppskattar intimiteten och närheten till pedagogerna. Det är såklart jättebra att kyrkans öppna förskolor med större grupper finns, men det passar inte alla, säger Sofia Tejler.

Vanlig syn. Det är kö utanför Kungsholmens öppna förskola i Rålis när vi besöker den på onsdagsmorgonen. En kort kö enligt föräldrarna. Oftast står här ett tiotal. Foto: Sacharias Källdén

Mer öppen förskola

Västermalms församling har också öppen förskola.

På Hantverkargatan 6, Strålgatan 3 och Arbetargatan 21B.

Här kan du se öppettider.

Utanför dörren finns det en burk med stenar, det gäller att vara snabb om man ska få en plats. När stenarna är slut, är det fullt. Foto: Sacharias Källdén

Det är trångt, men mysigt, enligt föräldrarna. Foto: Sacharias Källdén